To φθινόπωρο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου για τη σημερινή απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θεώρησε «απολύτως δίκαιο το αίτημα των ανθρώπων που επιλέγουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να εργάζονται αδιαλείπτως επί 15 έτη στην ίδια θέση και να είναι με ανανεούμενες συμβάσεις» και πρόσθεσε: «προσπαθούμε να βρούμε λύση συμβατή και με το Σύνταγμα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε μετά τις διακοπές, το φθινόπωρο. Και δεν θα αφορά μόνο αυτούς αλλά όσους δουλεύουν με το ίδιο καθεστώς».

Παράλληλα  ο υπουργός έκανε λόγο για δυνάμεις που στηρίζονται από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «αδιόρθωτο» Κ. Μητσοτάκη, οι οποίες  θέλουν να εμποδίσουν την υλοποίηση της λύσης που δόθηκε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Ο κ. Σκουρέτης  υπογράμμισε ότι είναι «άκρως υποκριτική η στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το καθεστώς ομηρίας και προσχηματικά τάσσονται υπέρ των αιτημάτων, αλλά όταν πάμε να το λύσουμε μας κατηγορούν για δημιουργία κομματικού στρατού. Αυτές οι δυνάμεις τροφοδοτούν τα ΜΜΕ που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον της κυβέρνησης και το παίρνει η τρόικα και μας ρωτά αν παραβιάζουμε τον κανόνα 1 προς 4».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά για δίκαιη αποκατάσταση», ξεκαθάρισε ο Π. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και είναι έξω από τον προϋπολογισμό των Δήμων και γι’ αυτό δεν εμπίπτουν στον κανόνα 1 προς 4 για προσλήψεις και αποχωρήσεις το Δημόσιο».

«Υπάρχουν όμως δυνάμεις που και τώρα προσπαθούν να ακυρώσουν την ρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί σε μία δύσκολη περίοδο που είχε επιπτώσεις σε όλους να προσπαθούν διάφορες δυνάμεις που εμπνέονται από την λογική της αγοράς να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι «αυτές οι δυνάμεις έχουν την πλήρη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη που θέλει να οδηγηθούμε ξανά σε απολύσεις και να μειώσουμε το Δημόσιο. Θέλει να επαναλάβουμε αυτό που έκανε με τους σχολικούς φύλακες. Είναι αδιόρθωτος».

Απαντώντας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελάδας , εξέδωσε ανακοίνωση μξε την οποία τονίζεται ότι δεν βοηθά στην επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων, η επίθεση του κ. Σκουρλέτη στους Δημάρχους.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρει πως «η σημερινή παρουσία του κ. Σκουρλέτη στη Βουλή και οι άδικες κατηγορίες που εκτόξευσε σε βάρος των Δημάρχων, για τη μη εφαρμογή του άρθρου 24 του ν.4479/2017, αδικεί την Αυτοδιοίκηση.

Ζητούμε να μας απαντήσει στα 8 ερωτήματα που του υπέβαλλε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , προκειμένου να εφαρμόσουμε σωστά όσα προβλέπει το άρθρο 24 και να είναι νομικά καλυμμένοι οι Δήμαρχοι.

Αντί να αναλάβει τις προσωπικές του πολιτικές ευθύνες για την εφαρμογή μιας διαδικασίας που αποδείχθηκε αντισυνταγματική, πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση που δεν νομοθετεί, στην Αντιπολίτευση που δεν κυβερνά και στους Θεσμούς, των οποίων υπηρετεί πιστά τις εντολές.

Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να δώσει άμεσα εντολή στις νομικές του υπηρεσίες να μας δώσει τις διευκρινίσεις που ζητούμε, ώστε να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για όλους τους Δήμους, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Δεν επιλύεται το ζήτημα των συμβασιούχων με ανούσιες αντιπαραθέσεις. Η Κοινωνία γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα, όπως και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν επίσης καλά, ότι η λύση του εξαρτάται αποκλειστικά και πάλι από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση να μην αναζητά άλλοθι στα δικά της λάθη. Η Κ.Ε.Δ.Ε. επιθυμεί τη συνεργασία και αναμένει έστω και καθυστερημένα τις διευκρινήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στον κ. Υπουργό. Κάθε μέρα που καθυστερεί να απαντήσει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα χάνουν τις δουλειές τους.

Καλούμε τον κ. Σκουρλέτη, όπως έπραξε και στην περίπτωση του Νόμου Σπίρτζη για τις δημόσιες συμβάσεις όπου παρενέβη για να διορθωθούν κάποιες αρρυθμίες του νόμου, να πράξει αναλόγως και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση.

Τον καλούμε να προωθήσει τις κατάλληλες νομοθετικές προβλέψεις που θα δίνουν στους Δήμους την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζουν εκείνοι, αφού εκείνοι πληρώνουν μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσα πάντα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, πόσους εργαζόμενους χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες. Θέλουμε να αποφασίζουν οι Δήμοι κι όχι το Υπουργείο Εσωτερικών για το πόσους εργαζόμενους θα προσλαμβάνουμε. Μόνον έτσι θα ενισχυθεί η αυτοτέλεια των Δήμων”.

 

πηγή: e-dimosio.gr