Αρχική Οικονομία "Tρύπα" 155 εκατ. ευρώ στο στόχο του ασφαλιστικού χαρατσιού

“Tρύπα” 155 εκατ. ευρώ στο στόχο του ασφαλιστικού χαρατσιού

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στο 45% έχει φτάσει η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες, δέκα μέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής του.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε έλλειμμα πάνω από 2 δισ. ευρώ –έναντι 1 δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν –  θα απειλήσει τον ΕΦΚΑ μαζί και τις κύριες συντάξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να “αποφύγει” σκληρές περικοπές από το 2019 ή το 2020.

Στο απυρόβλητο των συνεπειών της τεράστιας απόκλισης από τους στόχους του χαρατσιού δεν θα μείνει ούτε η ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, μιας το ανείσπρακτο χαράτσι δημιουργεί δυνητικά “τρύπα”  400 -500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και στον ΕΟΠΥΥ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr μέχρι χθες κοντά στους 560.000 υπόχρεους (έναντι 1,3 εκατομμυρίου που έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια) είχαν καταβάλλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης 115 εκατ. ευρώ για τις μηνιαίες εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο εισπρακτικός στόχος για τις εισφορές του μήνα Ιανουαρίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως 17 Μαρτίου, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, λείπουν ακόμα 155 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω μηνιαίος εισπρακτικός  στόχος.

Βασικότερο άμεσο εμπόδιο για την είσπραξη του ποσού αυτού τις επόμενες δέκα ημέρες  είναι το γεγονός ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών για το μήνα Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες και οι αγρότες οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους για το μήνα Ιανουάριο μέχρι 17 Μαρτίου, θα πρέπει σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών να καταβάλλουν ξανά τις ίδιες εισφορές, αυτή τη φορά για το μήνα Φεβρουάριο.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας, ο οποίος κατέβαλλε χθες το ελάχιστο μηνιαίο χαράτσι των 167 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2017 (157 ευρώ για κύρια σύνταξη –ΕΟΠΥΥ και 10 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι 17/3 άλλα 167 ευρώ για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, προκειμένου να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος, δηλαδή να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να ασκεί τις οικονομικές δραστηριότητες του.  Άλλα 167 ευρώ θα πρέπει επίσης να καταβάλλει ο ίδιος επαγγελματίας μέχρι τις 28 Απριλίου κλπ.

Η χαμηλή έως τώρα εισπραξιμότητα (σ.σ. 45%)  του ασφαλιστικού χαρατσιού έχει ήδη τοποθετήσει “βόμβα” στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΦΚΑ περιμένει φέτος από τις εισφορές κύριας σύνταξης των επαγγελματιών και των αγροτών περί τα 2,4 -2,5 δις. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ (τις εισφορές του οποίου εισπράττει ο ΕΦΚΑ και έπειτα τις αποδίδει σ’ αυτόν) περιμένει  γύρω στα 800 -900 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί είσπραξης και τους επόμενους μήνες, θα αναθεωρηθούν ριζικά οι παραπάνω στόχοι, καθώς θα πρέπει να αναμένονται εισπράξεις από εισφορές κύριας σύνταξης ύψους 1,2–1,3 δισ. ευρώ και εισπράξεις ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ  από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα εκτινασσόταν αυτόματα στα 2,2 -2,3 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για φέτος, κάνοντας αναγκαία την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα στερούνταν το 7,5% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές φέτος, τα οποία θα έπρεπε και πάλι να καλυφτούν είτε από περικοπές στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, είτε από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

 

Πηγή: http://www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση»

Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Αlpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Αlpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της...

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!