Αρχική Οικονομία SSM: Βάζει φρένο στα σχέδια των τραπεζών για μαζικές αγορές των ακινήτων...

SSM: Βάζει φρένο στα σχέδια των τραπεζών για μαζικές αγορές των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο στις τράπεζες για τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς αλλά και διενέργεια προβλέψεων εάν πουλάνε ακίνητα κάτω της λογιστικής αξίας σχεδιάζει ο SSM.

Ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών ο SSM σχεδιάζει να καθορίσει ένα πλαίσιο που θα διέπει τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες.Συγκεκριμένα θα τεθεί ένα όριο ώστε οι τράπεζες να μην αγοράζουν αλόγιστα ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να αγοράζουν τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς όταν διαπιστώνουν ότι οι προσφερόμενες τιμές είναι χαμηλότερες από την λογιστική αξία. Π.χ. υπάρχει η πιθανότητα τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα της μιας τράπεζας να τα αγοράζει η άλλη ή η ίδια η τράπεζα. Εάν ληφθεί υπόψη ότι στο παρελθόν οι τράπεζες έβγαζαν στον πλειστηριασμό 40.000 ακίνητα ετησίως αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε εταιρίες real estate.Αγοράζοντας ακίνητα οι τράπεζες, δεσμεύουν κεφάλαια, ρευστότητα και διαμορφώνουν τιμές ακινήτων εικονικές.

Όταν μια τράπεζα αγοράζει ακίνητο από πλειστηριασμό το κάνει για δύο λόγους
1)Γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον υψηλές αποδόσεις
2)Γιατί τα προσφερόμενα τιμήματα είναι χαμηλά και για να μην πουλήσει με ζημία υποχρεώνεται να το αγοράσει.
Επειδή ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, σημαντικό μέρος των ακινήτων που προέρχονται από πλειστηριασμούς…τα προσφερόμενα τιμήματα να είναι κάτω των ονομαστικών και λογιστικών αξιών οι τράπεζες…θα τα αγοράζουν για να μην εγγράφουν ζημίες. Ο SSM σχεδιάζει να βάλλει φρένο είτε επιβάλλοντας ένα ποσοστό αγοράς ακινήτων κάτω από 20% είτε διαμορφώνοντας τα κριτήρια με βάση την κεφαλαιακή επάρκεια. Ο SSM πάντως φαίνεται και φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι με την πάροδο 2-3 μηνών οπότε και θα έχει διαμορφωθεί μια τάση στους πλειστηριασμούς θα διαπιστωθεί…η αξία των ακινήτων σε σχέση με τις τιμές που έχουν εγγραφεί στους ισολογισμούς. Π.χ. εάν τα ακίνητα έχουν αξία 1 εκατ ευρώ και αυτή είναι η τιμή που έχουν καταγραφεί στους ισολογισμούς…και κατά την πώληση τα προσφερόμενα τιμήματα είναι στα 800 χιλ ευρώ τότε…προκύπτει ζημία 200 χιλ ευρώ και η τράπεζα πρέπει να διενεργήσει πρόβλεψη.
Ο SSM πρώτα θα λάβει υπόψη ένα αξιόλογο δείγμα από πλειστηριασμούς ώστε να διαπιστώσει τις τάσεις και μετά θα λάβει τελικές αποφάσεις.
Η ουσία από όλα αυτά είναι
Α)Δεν μπορεί οι τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς επειδή δεν θέλουν να εγγράψουν ζημίες καθώς τα προσφερόμενα τιμήματα είναι χαμηλότερα των ονομαστικών αξιών.
Β)Εάν από τις πωλήσεις ακινήτων προκύψει αρνητική απόκλιση μεταξύ των τιμών που έχουν περαστεί στα λογιστικά βιβλία και των προσφερόμενων τιμών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς…τότε θα προκύψει η ανάγκη για νέες προβλέψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους: Πάρκο τεχνολογίας το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ

Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της ΟΣΕ - ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού αμαξοστασίου...

Θ. Σκυλακάκης: H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου

H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου ανέφερε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ενώ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!