Αρχική Διάφορα SOS εκπέμπει το «Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι

SOS εκπέμπει το «Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι

Άμεσο κίνδυνο «λουκέτου» αντιμετωπίζει το «Ελληνικό Σπίτι», το ιστορικό κτήριο στο Παρίσι το οποίο από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του φιλοξένησε πλήθος σημαινόντων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της Τέχνης και των Γραμμάτων, της διανόησης, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και λόγιους.

Πρόσωπα όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Γαβράς και ο Δημήτρης Μυταράς φιλοξενήθηκαν στο «Fondation Hellenique» της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού ως φοιτητές, τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα – και αργότερα όπως αποδείχθηκε κατάφεραν να διαπρέψουν καθείς στον τομέα του.

H ιστορία του κτηρίου είναι πολυετής και ιδιαίτερη. Εκεί, οι μεγάλοι διανοητές της Ελλάδας εξοικειώθηκαν με τη γαλλική κουλτούρα, εκεί έγιναν οι πολιτικές ζυμώσεις που ξεκίνησαν το ’68, την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς χούντας, εκεί οι πολιτικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις πήραν σάρκα και οστά, οδηγώντας τον καθένα να ακολουθήσει το δικό του μαγικό μονοπάτι. To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι

Για όσους γνωρίζουν, το «Ελληνικό Σπίτι» αποτελεί έναν θρύλο Ιστορίας, διεκδικήσεων, αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Είναι ένα προπύργιο επιστημονικής έκφρασης και πολιτισμικών αναζητήσεων υψηλής διανόησης.

Αυτό το «Σπίτι» σήμερα, κινδυνεύει να κλείσει ελέω υποχρηματοδότησης. Το κτήριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης καθώς εάν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο κονδύλι για την πλήρη ανακαίνισή του τότε ενδεχομένως να καταστεί επισφαλές για όσους διαβιούν σε αυτό.

Αν και είχε ανακαινιστεί πλήρως το 1976 και εν συνεχεία μερικών την περίοδο 2007-2011, είναι απαραίτητες αρκετές επιδιορθωτικές εργασίες, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 3,5 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ – υπό την προϋπόθεση ωστόσο τα υπόλοιπα χρήματα να βρεθούν έως το τέλος του 2017. Ένα ακόμη μέρος του συνολικού ποσού συγκεντρώνεται από το ίδιο το «Fondation Hellenique» και απομένει το υπόλοιπο έτσι ώστε το ιστορικό κτήριο- κομψοτέχνημα να μη βρεθεί προ του κινδύνου πλήρους ερήμωσης.

Κάποια σημαντικά στοιχεία για το «Ελληνικό Σπίτι»:

• To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, Νικολάου Πολίτη και σχεδιάστηκε από τον εκ Βόλου αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο, ξάδελφο του διάσημου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η ανέγερση έγινε με τη χρηματοδότηση εκατοντάδων ομογενών.
• Κάθε βδομάδα οργανώνεται κάποιο καλλιτεχνικό ή επιστημονικό γεγονός.
• Οι κοινόχρηστοι χώροι και η εξωτερική όψη ανακαινίστηκαν το 2007 – 2011, με δωρεές των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη, αντίστοιχα .
• Η τελευταία ανακαίνιση των δωματίων παραμονής των φοιτητών ή άλλων προσώπων έγινε το 1976.
• Ζητούνται ιδιωτικές δωρεές, αλλά και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

 

Τελετή εγκαινίων μετά την ανέγερση του «Fondation Hellenique»

Τελετή εγκαινίων μετά την ανέγερση του «Fondation Hellenique»

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»- Επιδότηση 20.000 ευρώ

Για την ηλεκτροκίνηση, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης των μεταφορών στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Πρώτος άξονας του...

ΔΣ ΕΒΕΑ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη – Κάλεσμα για επενδύσεις

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το 2022. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, στάθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού θεσμικού πλαισίου για τα νέα επενδυτικά σχέδια. «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως θεσμικός φορέας και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μελέτησε με

Alpha Bank: Αύξηση επενδύσεων κατά 16,3% το 9μηνο του 2021 – Περαιτέρω άνοδος την επόμενη 3ετία

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο του 2021, κατά 16,3% σε ετήσια βάση ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική τους την επόμενη τριετία, υποστηριζόμενες, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση ενός φιλικού, προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, περιβάλλοντος όπως σημειώνουν οι

ΤτΕ: Μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών – Καταλύτης ο τουρισμός

Το Νοέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!