Αρχική Οικονομία PWC: Μόλις το 10% των δανειοληπτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές!!!

PWC: Μόλις το 10% των δανειοληπτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές!!!

ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;

Στο 10% – 11% των οφειλετών οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές

Στο περίπου 11% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινείται ο “σκληρός πυρήνας” των στρατηγικών κακοπληρωτών, σύμφωνα με τις έρευνες των τραπεζών. Πρόκειται για ποσοστό που κινείται πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις τους (20%) και το οποίο προκύπτει ύστερα από τη λεπτομερή ανάλυση του προφίλ των “κόκκινων” δανειοληπτών.

Οι τράπεζες “σκανάρουν” το προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών ενόψει των πλειστηριασμών και των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων προκειμένου αυτά τα δραστικά μέσα για την ανάκτηση οφειλών να στοχεύσουν στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών. Ο έλεγχος του “ποιού” των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους γίνεται και με την προτροπή του SSM, ο οποίος θεωρεί μείζον θέμα για την ευστάθεια και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος, την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM αρκείται στη διενέργεια έστω και μερικών πλειστηριασμών κατά στρατηγικών κακοπληρωτών, συμφωνώντας με τις τράπεζες ότι το ζητούμενο δεν είναι οι πλειστηριασμοί κατοικιών απλών δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την “χαρτογράφηση” των “κόκκινων” δανείων ανά γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδας που έχουν κάνει οι τράπεζες, προκύπτει ότι οι περιοχές με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι αυτές με τους υψηλότερους δείκτες NPLs, ενώ οι φτωχότερες περιοχές έχουν υψηλότερα ποσοστά συνέπειας και χαμηλότερους δείκτες καθυστερούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πρόσφατα παρουσιάστηκε στις τράπεζες μελέτη της PWC για το προφίλ των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στρατηγικών κακοπληρωτών, ο οποίος δεν ξεπερνά το 10% – 11% των NPLs, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων οφειλετών που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αναλόγως του πώς θα τους συμπεριφερθεί η τράπεζα. Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα, τόσο γιατί αφενός οι “βαμμένοι” αντιρρησίες πληρωμών είναι λιγότεροι των αρχικώς εκτιμώμενων, όσο και διότι αφετέρου η στάση όσων αποφασίζουν να μην πληρώσουν εξαρτάται εν πολλοίς και από το πώς τους έχει συμπεριφερθεί η τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα της PWC χωρίζει τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πέντε “φυλές”.

Καταρχάς είναι οι “νοικοκύρηδες”. Δανειολήπτες οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50% των οφειλετών και οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν.

Το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 100% των δανειοληπτών με “κόκκινα” δάνεια περιλαμβάνει δανειολήπτες που πληρώνουν περιστασιακά, αναποφάσιστους, περιθωριακούς και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αυτοί που πληρώνουν περιστασιακά είναι οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα, θέλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους και περιστασιακά καταβάλλουν κάποιες δόσεις. Από την έρευνα της PWC προκύπτει ότι αυτοί αναλογούν στο 5% των NPLs.

Τριπλάσιο από αυτό είναι το ποσοστό όσων δεν έχουν αποφασίσει αν θα πληρώσουν ή όχι τις οφειλές τους. Οι συγκεκριμένοι αξιολογούν, σε μεγάλο βαθμό, τη στάση της τράπεζας για να αποφασίσουν αν θα την πληρώσουν ή όχι.

Στους περιθωριακούς οφειλέτες κατατάσσονται αυτοί που ούτε θέλουν, αλλά ούτε και αντέχουν οικονομικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να τους είναι αδιάφορο αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε κατάσχεση ή πλειστηριασμό εναντίον τους.

Και, τέλος, οι “βέροι” στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν θέλουν. Το ποσοστό αυτών υπολογίζεται στο 10% – 11% και το ζητούμενο είναι να μειωθεί και όχι να προσαυξηθεί από μερίδα δανειοληπτών που κατατάσσονται στους αναποφάσιστους.

Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες περιγράφουν στο Capital.gr την κατάσταση με τα “κόκκινα” δάνεια ως εξής: Από τα περίπου 200 δισ. των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σχεδόν τα μισά είναι ενήμερα ή χάνουν το πολύ μία δόση. Από τα υπόλοιπα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, το 35% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών και τα περισσότερα εξ αυτών είναι καταγγελμένα.

Ένα ποσοστό 15% αφορά δάνεια με καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων από 2 έως 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό μοιράζεται ισομερώς (από 7,5%) σε δάνεια με καθυστέρηση καταβολής της δόσης κατά 2 – 3 μήνες και σε δάνεια με καθυστέρηση από 4 έως 12 μήνες.

Όπως περιγράφουν, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αν και μπορούν αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.

πηγη: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Το «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +» είναι αυτό που «πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία»

Tην ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για το «Σχέδιο Ελλάδα +»...

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις ΜμΕ τα νέα μέτρα στη «Γέφυρα 2» – Ανοιξε παράθυρο για κούρεμα δανείου

Τα νέα μέτρα που ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα «Γέφυρα 2» έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους και...

Από 21 Μαΐου όλα τα εμβόλια διαθέσιμα και για την ηλιακή ομάδα 40 – 44

Με όλα τα σκευάσματα θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάζεται πλέον και η ηλιακή ομάδα 40 – 44, όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο...

Κορωνοϊός: 1.402 νέα κρούσματα και 56 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.402 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 56 θάνατοι. Παράλληλα, σε 647 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!