Δευτέρα , Ιανουάριος 21 2019
Τελευταία νέα
Αρχική / Πολιτισμός / Η Βρετανία γονατίζει και υποκλίνεται στον Κωνστάντιο!

Η Βρετανία γονατίζει και υποκλίνεται στον Κωνστάντιο!

Του Γιώργου Λεκάκη
Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος, ή Κωνστάντιος Α΄, ή Κωνστάντιος Χλωρός / Χλωμός (250-306 μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτωρ (293-306 μ.Χ.).Ο πατέρας του ήταν ο Ευτρόπιος, γόνος ευγενών Θρακών από την επαρχία της Δαρδανίας / Μοισίας (νυν περίπου όπου η περιοχή των Σκοπίων).
Το 296 μ.Χ. με δύο στόλους διέσχισε την Μάγχη.Ο πρώτος ανατέθηκε στον στρατηγό του Ασκληπιόδοτο, που εκκίνησε από το στόμιο του Σηκουάνα. Ο άλλος, υπό την διοίκηση του ιδίου του Κωνστάντιου, εκκίνησε από την βάση του στη Bononia.
Ο στόλος του Ασκληπιόδοτου έφθασε μέσ’ στην ομίχλη κοντά στο νησί Wight και αντιμετώπισε τις δυνάμεις του σφετεριστή Allectus, με αποτέλεσμα την ήττα και τον θάνατο του σφετεριστή.
Ο Κωνστάντιος, εν τω μεταξύ, κατέλαβε το Λονδίνο, σώζοντας την πόλη από μια επίθεση Φράγκων μισθοφόρων τυχοδιωκτών, οι οποίοι περιπλανιόνταν και ρήμαζαν την επαρχία της Αγγλίας.
Ο Κωνστάντιος τους σφάγιασε όλους! Ο ρωμαϊκός έλεγχος στο νησί απεκαταστάθη.
Η Βρετανία γονάτισε και υποκλίθηκε ενώπιόν του…

Όλη αυτή η ιστορία απεικονίζεται σε χρυσό μετάλλιο / μενταγιόν, αντίγραφο του οποίου σώζεται στο Βρετανικό Μουσείο! Εικονίζει τον Κωνστάντιο έφιππο επί πλοίου του να καταλαμβάνει το Λονδίνο / Londinium (σημειώνεται LON).
Και φυσικά δεν επιδεικνύεται με ιδιαίτερο καμάρι από τους Βρετανούς…
Ιστορίες που διηγούνται (και) τα νομίσματα…
Ο Κωνστάντιος πέθανε στο Εμποριός / Eboracum της Βρετανίας (νυν Γιορκ Αγγλίας).

ΠΗΓΗ

About Online Press

Δες επίσης

«Νίκος Μαμαγκάκης Λόγος τελευταίος» – Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου

Το ντοκιμαντέρ, εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, «Νίκος Μαμαγκάκης Λόγος τελευταίος», του Τάκη Σακελλαρίου συνεχίζει την πορεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *