Πέμπτη , Ιούνιος 27 2019
Αρχική / Πολιτική / Νίκος Νικολόπουλος:Μην ξεχνάμε ότι «τα δίνουν» κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες πέραν της Novartis
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος μιλάει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της "Ώρας του πρωθυπουργού", Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νίκος Νικολόπουλος:Μην ξεχνάμε ότι «τα δίνουν» κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες πέραν της Novartis

Με δύο ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος θέτει, αφενός το ζήτημα του χρηματισμού γιατρών κι από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες πέραν της Novartis και αφετέρου τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται ένορκες καταθέσεις του πρώην Προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη.

Για τους χρηματισμούς γιατρών, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει, ειδικότερα ότι για πάνω από ένα χρόνο, η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου, κάνει δική της ανεξάρτητη έρευνα, με τη βοήθεια μικτού κλιμακίου για τη διαφθορά γιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες. Έχει πληροφορηθεί δε, πως το πόρισμα της ίσως να έχει παραδοθεί στους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Με βάση την ανωτέρω έρευνα, ο ανεξάρτητος βουλευτής έθεσε τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας:

1ον Το σκάνδαλο Novartis, μήπως είναι τελικά σκάνδαλο, που αφορά και πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες;

2ον Χρησιμοποιείται επαρκώς το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τον έλεγχο της υπερ-συνταγογράφησης των γιατρών;

3ον Ολοκληρώθηκε η έρευνα και συντάχθηκε το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου; Εάν ναι έχει παραδοθεί;

4ον Το εν λόγω πόρισμα θα αποσταλεί και στη Βουλή των Ελλήνων;

Παρακαλείσθε να καταθέσετε το πόρισμα στη Βουλή των Ελλήνων

Ως προς την αδιαφάνεια των διαδικασιών, που αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ο Νίκος Νικολόπουλος υπενθυμίζει ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα της υγείας, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες διαχρονικά προσπαθούσαν να κάνουν παρέμβαση στην τιμολόγηση φαρμάκων.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι λόγω Μνημονίων και λόγω έκτακτων μέτρων υπήρξε στρέβλωση στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Επίσης, οι Σύλλογοι Ασθενών παραπονούνται ότι για να έχει ένα φάρμακο στην Ελλάδα χαμηλή τιμή, πρέπει να έχει κυκλοφορήσει στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα καθυστερημένη πρόσβαση στις νέες θεραπείες για τους Έλληνες ασθενείς.

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή είναι τα ακόλουθα:

1ον Θα υπάρχει δίκαιη τιμολόγηση, χωρίς να καθυστερεί η κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην Ελλάδα;

2ον Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής η λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής Health Technology Assessment (Επιτροπή HTA);

3ον Αληθεύουν όσα διαθρυλούνται στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, πως οι φαρμακοβιομηχανίες ασκούν πιέσεις για την εξασφάλιση υψηλοτέρων τιμών;

4ον Εσείς, ως πολιτική ηγεσία και Κυβέρνηση, έχετε την πολιτική βούληση να στηρίξετε τα ελληνικά φάρμακα;

 

 

 

 

 

About giorgos Panagopoulos

Δες επίσης

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ !!!

Κυρ. Τόμπρας: Οι δανειολήπτες στην υπέρβαση αγαπάμε και στηρίζουμε Νίκο Νικολόπουλο Μετά την πρόσφατη συνάντηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.