Τρίτη , 31 Μαρτίου 2020
Αρχική / Οικονομία / Απελεύθερος: Οι αποφάσεις Μεγάλου για MIG και το deal Σαββίδη- Στέγγου

Απελεύθερος: Οι αποφάσεις Μεγάλου για MIG και το deal Σαββίδη- Στέγγου

Την επιστροφή Χρήστου Μεγάλου από τις ΗΠΑ περιμένουν στην Πειραιώς για να ληφθούν αποφάσεις, σε σχέση με το αν θα «τρέξει» ή όχι διαδικασία πώλησης των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG, μαζί πιθανώς με το 31% του μετοχικού κεφαλαίου της, που ελέγχεται από την τράπεζα.

O CEO της τράπεζας επιστρέφει, θεωρητικά, έτοιμος, μετά τις επαφές με επόπτη και τον Αμερικάνο μεγαλομέτοχο, κατά την πολυήμερη απουσία του.

Τα σενάρια είναι τα εξής δύο: είτε με έναυσμα τις άτυπες προσφορές που υπέβαλαν, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, Comer Group και Emma Capital αποφασίζεται να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, είτε μετατίθεται για πιο εύθετο χρόνο.

Στη δεύτερη περίπτωση η αιτιολόγηση θα εδράζεται στη χαμηλή αξία που προκύπτει, τόσο από τις άτυπες προσφορές Emma και Comer, όσο και από τη δεσμευτική, την οποία υπέβαλε, τον περασμένο Οκτώβριο, το σχήμα Farallon- Oak Hill. Ρόλο στο τι θα γίνει παίζει, πιθανώς, και το αν ανανεωθεί η όχι η θητεία Μεγάλου.

Αν αποφασισθεί να «τρέξει» διαδικασία, θα ανακηρυχθούν άμεσα σύμβουλοι (φαβορί οι UBS και Euroxx), οι οποίοι θα αποταθούν σε Emma, Comer αλλά και σε όσους ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν (Farallon, Oak Hill, Lone Star κά).

Διαφορετικά, η τράπεζα θα πρέπει, πιθανώς, να παρουσιάσει στον επόπτη ένα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της MIG, η υλοποίηση του οποίου θα υπόσχεται την ανάδειξη αξίας. Δεν είναι σαφές αν σε αυτή την περίπτωση «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία η MIG για την πώληση της Attica.

Attica: Και εδώ, άλλωστε, υπάρχουν δυσκολίες. Η διερεύνηση της UBS στα infrastructure funds δεν έφερε, όπως ακούμε, τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μόλις 2 στους 5 έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον και αυτοί δεν «καίγονται».

Αν αυτό ισχύει, η MIG δεν μπορεί να περιμένει προσφορές που να αποτιμούν σε όρους enterprise value την εταιρεία πάνω από 8 φορές τα EBITDA χρήσης 2019.

Attica II: Από την άλλη, σχήματα με κορμό τη Fortress ή με άλλα hedge funds δύσκολα θα ξεπεράσουν το 7,5 φορές σε όρους Ev/ebitda.  Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε τις προηγούμενες φορές, που Fortress, Lone Star, DK διεκδίκησαν την Attica.

Ίσως, η λύση για την MIG και την Πειραιώς θα ήταν ένα συνδυασμός ιδιωτικής και δημόσιας διάθεσης υφιστάμενων μετοχών καθώς στο Χ.Α μια αποτίμηση 8 με 8,5 φορές τα EBITDA θα ήταν ελκυστική.

Attica III: Να διατεθεί, δηλαδή, από MIG και Πειραιώς ένα ποσοστό της τάξης του 50%. Μέρος του με ιδιωτική τοποθέτηση, ώστε να προκύψει ομάδα βασικών επενδυτών και ένα μικρότερο ποσοστό με δημόσια εγγραφή.

Σημειώστε ότι η κυβέρνηση έχει λόγο στις εξελίξεις καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι δεν θα πάει σε λάθος χέρια ο μεγαλύτερος εγχώριος ακτοπλοϊκός όμιλος.

Τεχνική Ολυμπιακή: Η στήλη μαθαίνει ότι ναι μεν η συμφωνία έχει κλείσει, αλλά υπάρχει θέμα με τις εγγυητικές της πλευράς Σαββίδη.

Πρόκειται, πιθανώς, για τεχνικό πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό που είχε παρουσιασθεί στην περίπτωση του ΟΛΘ.

Και τότε οι εγγυητικές Σαββίδη από ρωσικές τράπεζες δεν γινόταν δεκτές. Τελικώς, η λύση βρέθηκε με εγγυητικές από την αυστριακή Raiffeisen, η οποία διαθέτει θυγατρική στη Ρωσία.

Τεχνική Ολυμπιακή ΙΙ: Σε όρους enterprise value η συναλλαγή ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, όπως πληροφορείται η στήλη.

Εξ αυτών τα 58 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξόφληση του δανείου της Fortress στην T.O International Holding Ltd, που ελέγχει το 85,5% της Πόρτο Καρράς.

Η οικογένεια Στέγγου πουλάει και το υπόλοιπο 14,5% της Πόρτο Καρράς, που ελέγχεται από την ίδια.

Folli Follie: Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τον εν εξελίξει διαχειριστικό έλεγχο που προσκόμισε στην Ε. Κ, η PwC, αφήνουν αποχρώσες ενδείξεις βαρύτατων ευθυνών για μέλη του προηγούμενου Δ.Σ.

Ευθύνες που προκύπτουν κυρίως για αποφάσεις με τις οποίες σταμάτησαν ή δεν ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποθέσεις.

Για παράδειγμα, την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2018 αποφασίστηκε, με αιτιολογικό την οικονομική στενότητα, να μην δοθεί στην Alvarez and Marsal πρόσθετη αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει τη δικανική- εγκληματολογική έρευνα.

Folli Follie II: Έτσι, η έρευνα σταμάτησε στο εξής βολικό για τους εμπλεκόμενους σημείο: εκεί που θα συνέδεε την διαπιστωμένη απάτη με τα πρόσωπα. Θα έδειχνε, δηλαδή, ποιοι την έστησαν και την εκτέλεσαν.

Εξέλιξη, που στέρησε στοιχεία από τη Δικαιοσύνη για άσκηση ταχύτερων και αυστηρότερων διώξεων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ως σήμερα ο όμιλος έχει ξοδέψει για έξοδα αναδιοργάνωσης αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οπότε η επίκληση οικονομικής στενότητας για αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, δείχνει τοις πράγμασι έωλη.

Folli Follie III: Τέλος, υπάρχουν στοιχεία για ποσά, που αντλούσαν απευθείας από το ταμείο οι Κουτσολιούτσοι. Η ιστορία με το δεύτερο χρηματοκιβώτιο είναι γνωστή, όπως και αυτή με το δήθεν δάνειο των 500 χιλ. ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες «τραβηχτικές» για μεγαλύτερα ποσά, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει ότι επρόκειτο για εξόφληση δανείων που είχαν χορηγήσει μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην εταιρεία.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

About kostas Xristou

Δες επίσης

Προσπάθεια της Τουρκίας για νέο ανθελληνικό άξονα με Σκόπια, Αλβανία, Κόσσοβο

Λίγες ώρες μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, η Τουρκία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.