Τρίτη , Ιανουάριος 21 2020
Αρχική / Κόσμος / Διεθνή…καριέρα κάνουν οι ελληνικές κατασκευαστικές

Διεθνή…καριέρα κάνουν οι ελληνικές κατασκευαστικές

Μία παράδοση πολλών χρόνων διατήρησαν κατά τη φετινή χρονιά οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί ελληνικοί όμιλοι. Όπως δηλαδή, προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Deloitte, τρεις ελληνικές εταιρείες συγκαταλέγονται στις 100 καλύτερες, παγκοσμίως, για το 2018.

Συνολικά, τη συγκεκριμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων παικτών στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 10%, με 45 ομίλους να καταγράφουν διψήφια αύξηση. Ένα, ακόμη, από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, που κυριαρχούν, από πλευράς εσόδων, στην λίστα των 100 μεγαλύτερων ομίλων, αντιπροσωπεύοντας το 41% του συνόλου.

Η ελληνική παρουσία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι όμιλοι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταλαμβάνουν τη θέση 83, 91 και 92, αντίστοιχα, στη διεθνή κατάταξη, με συνολικές πωλήσεις (+9%), για το 2018, ύψους 5,6 δισ. δολαρίων. Αντιπροσωπεύουν ακόμη, κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, μέγεθος που έχει μειωθεί 18% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Βέβαια, στην λίστα του 2018, ο όμιλος Μυτιληναίος αποτελεί νέα “άφιξη”, καθώς στην αντίστοιχη του 2017, στην ομάδα των τριών ανήκε η J&P Άβαξ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάταξη της Deloitte, το 2018, ο όμιλος Ελλάκτωρ παρουσίασε κύκλο εργασιών 2,1 δισ. ευρώ, που είναι αυξημένος κατά 4%, συγκριτικά με το 2017. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε 27%, στα 246 εκατ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά ο όμιλος Ελλάκτωρ αύξησε τη συμμετοχή του κατά 6,5% στην Αττική Οδό, γεγονός που θα ενισχύσει τα έσοδα του τομέα παραχωρήσεων, ενώ τον περασμένο Απρίλιο επιλέχθηκε ως ο ανάδοχος για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, όπου σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Μυτιληναίος, βάσει της κατάταξης της Deloitte, το 2018 είχε αυξημένα, κατά 5%, έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Μυτιληναίος ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του με νέα έργα όχι μόνο στις κατασκευές, αλλά και στην ενέργεια, έχοντας αναλάβει, πρόσφατα, την υλοποίηση του έργου Atacama Solar II, ισχύος 170,65 MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος. Όπως ακόμη, έχει αποκαλύψει το Economix.gr, όμιλος Μυτιληναίος συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Ψυτάλλεια, έργου που διαχειρίζεται, σήμερα, η Άκτωρ.

Ένας ακόμη από τους υποψήφιους για το έργο της Ψυτάλλειας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπληρώνει την τριάδα των ελληνικών τεχνικών ομίλων που ανήκουν στους 100 μεγαλύτερους του κόσμους. Σύμφωνα με την Deloitte το 2018 είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, που ήταν αυξημένα 24%, ενώ η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 5% στα 540 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχοντας θέσει ως στόχο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα 2000 MW. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο ως συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με τη γαλλική εταιρεία Vinci, θα κατασκευάσουν το αεροδρόμιο «Νικολά Τέσλα” στο Βελιγράδι, έργο προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

About kostas Xristou

Δες επίσης

Λαβρόφ: Σχεδόν έτοιμα τα τελικά κείμενα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη

Τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την σύρραξη στην Λιβύη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.