Αρχική Πολιτική O ΥΠΕΞ “παρέδωσε” ταυτότητα και γλώσσα

O ΥΠΕΞ “παρέδωσε” ταυτότητα και γλώσσα

Μια διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει σε συμβιβασμό. Συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρούν και οι δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.

Στην περίπτωση του “Μακεδονικού”, συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρεί μόνον η Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Σκοπίων.

Από τη συνέντευξη Κοτζιά στην Κρατική τηλεόραση προκύπτει ότι η Ελλάδα:

  • έχει υποχωρήσει από την αντίθεσή της στο ονοματολογικό, δεχόμενη σύνθετη ονομασία, τύπου “Βόρεια” Μακεδονία (η οποία υποκρύπτει και αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι υφίστανται αλύτρωτοι “Μακεδόνες” στο Νότο)
  • έχει εκχωρήσει τη “Μακεδονική γλώσσα” στα Σκόπια, επικαλούμενη ένα αμφισβητούμενο επιχείρημα της γείτονος. Ο υπουργός δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως “άσχετο” τον πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και διαπρεπή γλωσσολόγο Γ.Μπαμπινιώτη, ο οποίος απέρριψε το επιχείρημα Κοτζιά -ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν παραχώρησης “Μακεδονικής γλώσσας” στην τότε Γιουγκοσλαβία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  • δέχεται την χρήση “Μακεδονικής” ταυτότητας από τους Σκοπιανούς.
  • δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηρίσει τα Σκόπια ως “σημερινή χώρα της Μακεδονίας”, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλυτρωτισμό τους.

Αυτά τα χαρακρητιστικά είχε και η χθεσινή συνέντευξη του υπουρού των Εξωτερικών στην ΕΡΤ, όπου η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των μέχρι σήμερα, πάγιων εθνικών κόκκινων γραμμών της.

Ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δεν δίστασε να επικαλεστεί επιλεκτικά, διάφορα έγγραφα που είχαν διακινηθεί κατά τη διάρκεια την πρωθυπουργίας του Κ.Καραμανλή.

Μετά τη συνέντευξη Κοτζιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στα ζητήματα της γλώσσας, της ταυτότητας, του ονόματος, ακόμα και του erga omnes (εφόσον η γλώσσα και η ταυτότητα που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα είναι η νέα αλλά η σκέτη “Μακεδονία”), αίροντας τις επιφυλάξεις της για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..

Το τι κερδίζει από τη διαπραγμάτευση;

Ορισμένοι συνδέουν το εθνικό αυτό θέμα με τη ρύθμιση του χρέους.

Πάντως στο ζήτημα των Σκοπίων δεν φαίνεται να κερδίζει οτιδήποτε!

Γ.Μ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ: Τα τεστ προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

Ανθεκτικές παραμένουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής (stress test) στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το stress test του 2021 – Δείκτης CET 1 στο 17,3% στο βασικό και 8,4% στο δυσμενές σενάριο

Η Alpha Services and Holdings ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων  Καταστάσεων 2021 (EU-wide Stress Test), όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου της. Η Άσκηση...

Alpha Bank: Αναζητά στρατηγικό επενδυτή για τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων

Η Alpha Bank Α.Ε. (εφεξής η «Alpha Bank»), στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού της σχεδίου, Project Tomorrow, και ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης εργασιών...

Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Ίσως την άλλη Παρασκευή τα πρώτα 4 δισ. ευρώ

Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!