Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης

Συνεχίζεται η μάχη των Ιταλικών Αρχών κατά της Αλβανικής μαφίας. Μόλις το τελευταίο 48ωρο, η Αστυνομία κατά του οικονομικού εγκλήματος της γείτονας χώρας (Guardia di Finanza), μπλόκαρε δύο μεγάλα φορτία ναρκωτικών ουσιών τα οποία προέρχονταν από την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της επιχείρησης «Τriton», στην οποία συμμετέχει και η Frontex, οι ράμπο της Guardia di Finazna, έπειτα από καταδίωξη κατάφεραν και εντόπισαν δύο φουσκωτά ταχύπλοα τα οποία μετέφεραν συνολικά 2,1 τόνους μαριχουάνας. Παράλληλα βρέθηκαν όπλα και σφαίρες.

Στην πρώτη περίπτωση, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, έπειτα από την πληροφορία πως ένα ταχύπλοο 6 μέτρων μεταφέρει ναρκωτικά. Αμέσως κινητοποιήθηκε η μονάδα στο Μπάρι με καταδίωξη ,η οποία τελικά τελείωσε λίγες ώρες αργότερα ανοιχτά του Οτράντο με τη σύλληψη δύο διακινητών. Ο ένας 37 ετών από το Μπρίντιζι και ο άλλος 54 ετών από τον Αυλώνα. Η συνολική ποσότητα που μετέφεραν ήταν 605 κιλά και το κέρδος στην αγορά υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει πηγή από τις Ιταλικές Αρχές, για την επιχείρηση συνεργάστηκαν και οι Αλβανικές Aρχές του Δυρραχίου. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για ένα μεγαλύτερο φουσκωτό σκάφος 9 μέτρων το οποίο είχε προορισμό το λιμάνι του Οτράντο στη Νότια Ιταλία. Όταν εντοπίστηκε από τις Αρχές εχθές Δευτέρα στις 19.30, οι διακινητές ανέπτυξαν ταχύτητα για να διαφύγουν, κάτι όμως που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν. Τελικά τους σταμάτησαν ανοιχτά της περιοχής San Foca di Melendugno κοντά στο Λέτσε.

Πάνω στο σκάφος είχαν φορτωθεί 1.741 κιλά μαριχουάνας ενώ βρέθηκαν όπλα και πολλές σφαίρες.Οι συλληφθέντες είναι τρεις Αλβανοί από τον Αυλώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών θα τους επέφερε κέρδη 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Έμπειροι Ιταλοί αξιωματικοί τονίζουν πως και στις δύο περιπτώσεις τα ναρκωτικά είχαν φορτωθεί από το λιμάνι του Αυλώνα και είχαν προορισμό τις πιάτσες της Νότιας Ιταλίας. Επίσης σημειώνουν πως μόνο από τις Αρχές της Πούλια (περιλαμβάνει Μπάρι και Λέτσε, Νότια Ιταλία) έχουν κατασχεθεί φέτος 35 τόνοι μαριχουάνας προερχόμενοι από την Αλβανία. Πρόκειται για συγκεκριμένα κανάλια μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούν συχνά οι ναρκέμποροι για να μεταφέρουν τις ναρκωτικές ουσίες στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.

Στην περιοχή του Αυλώνα δραστηριοποιούνται ακόμα μέλη της γνωστής συμμορίας των αδελφών Χαμπίλαϊ

Οι έρευνες τώρα  συνεχίζονται για να εντοπιστούν οι παραλήπτες αλλά και για να εξακριβωθεί ποια συμμορία ή ποιος Αλβανός μεγαλοδιακινητής κρύβεται πίσω από το φορτίο. Πάντως στην περιοχή του Αυλώνα δραστηριοποιούνται ακόμα μέλη της γνωστής συμμορίας των αδελφών Χαμπίλαϊ, μέσω της οποίας τον περασμένο Οκτώβρη, έπειτα από συλλήψεις στελεχών ενεπλάκη το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαιμίρ Ταχίρι.

Οι Χαμπίλαϊ, κυρίως έχουν αγοράσει εκτάσεις γης στην ακτή, όπως στη Χιμάρα, στις Δρυμάδες και στην Αυλώνα. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι της Guardia di Finanza έχουν ξεκαθαρίσει πως συνεχίζεται η αναζήτηση για τη σύλληψη των Φλόριαν και Αρτάν Χαμπίλαϊ. O Mοισί ήδη κρατείται στις Ιταλικές φυλακές. Για τον Φλόριαν  Χαμπίλαϊ, υπάρχουν υποψίες ότι κρύβεται στα χωριά της Αυλώνας, ενώ ο αδελφός του, ενδέχεται να διέφυγε στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται πως παρόλο που τους τελευταίους μήνες η Αλβανία έχει μπει σε στενή παρακολούθηση από Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές υπηρεσίες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, η αλβανική μαφία φαίνεται πως δεν πτοείται και συνεχίζει να στέλνει μεγάλες ποσότητες σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΗΓΗ