Αρχική Οικονομία Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα χάσει τα λιγότερα από την πανδημία...

Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα χάσει τα λιγότερα από την πανδημία – Οι «ουλές» που θα αφήσει η κρίση

Τις μόνιμες «ουλές» που θα αφήσει η κρίση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και τις υπόλοιπες της Ευρώπης, επιχειρεί να προβλέψει με σημερινή ανάλυσή της η Morgan Stanley. Όπως εξηγεί ο οίκος, μία ύφεση έχει συνήθως επιπτώσεις που μένουν στην οικονομική παραγωγή, την αγορά απασχόλησης και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Έτσι, οι «ουλές» που άφησε πίσω της η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ακολούθησε, υπήρξαν ορατές σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες –και πολύ χειρότερες για την Ελλάδα. Όμως, στην περίπτωση της πανδημίας, η μόνιμη ζημιά που θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση θα είναι μικρότερη. Μάλιστα αυτή τη φορά, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι η χώρα που θα χάσει τα λιγότερα.

Στις περιπτώσεις της ύφεσης, οι οικονομίες σπάνια καταφέρνουν να επιστρέψουν στο αναπτυξιακό μονοπάτι όπου βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμά της, εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν στις επιπτώσεις που έχει το σοκ της ύφεσης στην απασχόληση, τη συσσώρευση κεφαλαίου και την τεχνολογική πρόοδο.

Το παράδειγμα των κρίσεων του 2008 και του 2011 είναι χαρακτηριστικό. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε το 2009, και παρότι ανέκαμψε τόσο στα προ κρίσης επίπεδα όσο και στους προ κρίσης ρυθμούς (γύρω στο 2014), εντούτοις ποτέ δεν επέτρεψε στην προ κρίση τάση του.  Σε αυτή την περίπτωση, αιτία ήταν η μόνιμη ζημιά που προκλήθηκε στην αγορά απασχόλησης.

morgan-stanley-oi-monimes-oyles-poy-tha-afisei-i-pandimia-stin-elliniki-oikonomia0

Βέβαια, οι «ουλές» από τις δύο πρόσφατες κρίσεις δεν ήταν ίδιες για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης.  Η Γερμανία υπέστη κάποια μόνιμη ζημιά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 αλλά στην πραγματικότητα βγήκε κερδισμένη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011 (αφού  η οικονομία της κινήθηκε υψηλότερα από την τάση που έδειχναν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στις χώρες της περιφέρειας. Η Ιταλία και η Ελλάδα υπέστησαν βαθιές «ουλές» με τα στοιχεία της Morgan Stanley να δείχνουν τη «μαύρη τρύπα» στο ΑΕΠ της Ελλάδας στο 19,8% πέντε χρόνια μετά την κρίση. Αντίστοιχα, η μόνιμη ζημιά που προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή κρίση στην οικονομία της Ευρωζώνης ήταν της τάξης του 4,5%, στη Γερμανία ήταν μηδενική, στη Γαλλία ήταν 4,9%, στην Ισπανία 7,3%, στην Πορτογαλία 9,3% και στην Ιταλία 9,6%.

morgan-stanley-oi-monimes-oyles-poy-tha-afisei-i-pandimia-stin-elliniki-oikonomia1

Τι θα γίνει με την πανδημία

Χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιμέρους χώρες (όπως αυτές ανακοινώθηκαν πριν από την πανδημία και αναθεωρήθηκαν μετά το ξέσπασμά της), η Morgan Stanley επιχειρεί να υπολογίσει τις «ουλές» που θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση.

Με το ΑΕΠ του 2024 για την Ευρωζώνη να προβλέπεται κατά 3,5% χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο οίκος καταλήγει ότι η πανδημία θα δημιουργήσει μόνιμη ζημιά. Όμως, η «μαύρη τρύπα» έπειτα από πέντε χρόνια αναμένεται να είναι μικρότερη από εκείνη που είχε αφήσει η ευρωπαϊκή κρίση στο αντίστοιχο διάστημα.

Αυτή τη φορά, οι χώρες της περιφέρειας θα βρουν στήριγμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Πορτογαλία να υποστούν μικρότερη μόνιμη ζημιά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε ορίζοντα 5ετίας θα είναι της τάξης του 3,5% για την Ευρωζώνη συνολικά, αλλά 1,5% για την Ελλάδα, 2,2% για την Πορτογαλία, 2,3% για τη Γερμανία, 3,5% για το Βέλγιο, 4,2% για την Ιταλία, 4,1% για τη Γαλλία και 4,7% για την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αφού το 45,9% της ελληνικής οικονομίας κατατάσσεται στους πληττόμενους κλάδους (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις χώρες που εξετάζει η Morgan Stanley), κάτι που αποτυπώνεται και στην εκτίμηση για ύφεση 9,5% το 2020. Όμως, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτήσεις ίσες με το 8,8% του ΑΕΠ της (δηλαδή περισσότερες από όλες τις χώρες), η μόνιμη ζημιά στην οικονομία της περιορίζεται μόνο στο 1,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Προϋπολογισμός: Καλύτερη του αναμενόμενου η εικόνα των εσόδων το Μάιο – Στα 8,16 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα

Πρωτογενές έλλειμμα 8,167 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2021) από 7,169 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, σύμφωνα με τα επίσημα...

EY: Η Generation Z είναι αισιόδοξη για το μέλλον της, παρά την πανδημία

Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 6.000 ενεργούς και πρώην συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα του JA Worldwide, από 17 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι νέοι 16-25...

ΕΕ-ΗΠΑ: Πλησιάζει η ανακωχή στη διαμάχη Βρυξελλών-Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα πενταετή αναστολή των δασμών στη 17χρονη διαμάχη τους για τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, γεγονός που...

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 800 εκατ. – Β. Ψάλτης: Ισχυροποιείται ο όμιλος

Ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που συγκλήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου 2021, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τόσο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!