Παρασκευή , 5 Ιουνίου 2020
Τελευταία νέα
Αρχική / Κοινωνία / Κραυγή αγωνίας από τους Εκπαιδευτικούς στα Δημόσια ΙΕΚ

Κραυγή αγωνίας από τους Εκπαιδευτικούς στα Δημόσια ΙΕΚ

Με το ερώτημα, «θα κάνουν Πάσχα οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ ή θα παραμείνουν απλήρωτοι;», δόθηκε το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων στην Πάτρα, συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών-ΣΙΕΛ Αχαΐας, με θέμα την μακρά καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των Εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ.
Όπως τονίστηκε, οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη του σπουδαστικού έτους (και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο 2018) μέχρι και σήμερα, εδώ δηλαδή και πάνω από έξι μήνες. Επιπλέον, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις εργασίας για το εαρινό εξάμηνο, παρά το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ως αποκλειστική απασχόληση την εργασία στα ΔΙΕΚ. Μάλιστα όπως μας είπαν οι εκπαιδευτές που μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου, πλέον το 30-40% όσων εργάζονται ως εκπαιδευτές – καθηγητές στα δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν άλλη εργασία και περιμένουν μόνο απ’ αυτή τη δουλειά το μισθό τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους, οπότε είναι ανεπίτρεπτο να μένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.
Ακόμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε λόγος και για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου παιδείας και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που πλέον αποθαρρύνει πολλούς επιστήμονες καθηγητές από το να κάνουν αίτηση να δουλέψουν ως εκπαιδευτές στα ΔΙΕΚ.
Επισημάνθηκε, επίσης, πως η αντιμετώπιση αυτή των εκπαιδευτικών εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα υποβάθμισης των ΔΙΕΚ, η οποία αντικειμενικά είναι σε βάρος των σπουδαστών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ωστόσο, παρά τις γενικότερες ανεπάρκειες και την υποχρηματοδότηση των ΔΙΕΚ, οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές καλύπτουν με δικό τους κόστους τις ελλείψεις και παλεύουν να κρατήσουν όρθια της Δημόσια Εκπαίδευση και ειδικότερα την κατάρτιση.
Στη συνέντευξη Τύπου τέλος τονίστηκε πως καμιά σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το τι θα γίνει και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα ενώ από το Σωματείο τονίστηκε πως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως δημόσιος φορές οφείλει να έχει προγραμματισμό για τις διαδικασίες του και πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια:
Α) για την ημερομηνία εξόφλησης του χειμερινού εξαμήνου
Β) για την ημερομηνία υπογραφής-παραλαβής των συμβάσεων εαρινού εξαμήνου
Γ) για την ημερομηνία εξόφλησης του εαρινού εξαμήνου
Δ) για την ημερομηνία καταβολής του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των συναδέλφων
Τέλος, επισημάνθηκε πως έχει ξεκινήσει ήδη από το Σωματείο (Σύλλογο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Αχαΐας) η προετοιμασία του κλάδου και των συναδέλφων για αποχή από τις τελικές εξετάσεις ή/και τη μη παράδοση βαθμολογιών. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και άλλα Σωματεία και συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.

About kostas Xristou

Δες επίσης

Η Άγκυρα εργαλειοποιεί ενέργεια και μεταναστευτικό

Σε τρία διαφορετικά μέτωπα ξεδιπλώνεται η προκλητική στάση της τουρκικής διπλωματίας και η προσπάθειά της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.