Δευτέρα , Ιανουάριος 20 2020
Αρχική / Κοινωνία / Έφυγε από τη ζωή η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή
Ç ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÁÍÍÁ ÄÉÁÌÁÍÔÏÐÏÕËÏÕ ÅÃÊÁÉÍÉÁÓÅ (÷èåò âñáäõ) ÔÇÍ ÅÊÈÅÓÇ #ÔÏ ÂÉÂËÉÏ ÄÉÁ×ÑÏÍÉÊÇ ÐÏÑÅÉÁ ÓÔÇÍ ÅÊÁÐÉÄÅÕÓÇ ÔÏÕ ÅËËÇÍÁ# ÐÏÕ ÏÑÃÁÍÙÓÅ ÔÏ ÌÏÕÓÅÉÏ ÃÏÕËÁÍÄÑÇ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ--Ç ÅÊÈÅÓÇ ÇÔÁÍ ÁÖÉÅÑÙÌÅÍÇ ÓÔÇÍ ÌÍÇÌÇ ÔÇÓ ÅËËÇÍÉÓÔÑÉÁÓ ÆÁÊËÉÍ ÑÏÌÉËÕ(JACQUELINE DE ROMILLY) -- ÓÔÇ ÖÙÔÏ Ç ÍÉÊÇ ÃÏÕËÁÍÄÑÇ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

Έφυγε από τη ζωή η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή

Με μεγάλη θλίψη το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας γνωστοποιεί την απώλεια της συνιδρύτριας και προέδρου του Μουσείου Νίκης Γουλανδρή, η οποία έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

«Με το έγο της συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη χώρα μας» αναφέρει το ΔΣ του Μουσείου σε ψήφισμά του.

Η Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, στην ιστοσελίδα του Μουσείου, «από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας. Σαν άτομα – η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής – θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στη Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. Έχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά και η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. Έχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.

Το 1964, με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Η Νίκη Γουλανδρή έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της, μεταξύ άλλων τιμητική διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών, παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία, παράσημο της  Λεγεώνας της Τιμής και παράσημο Τιμής, Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ

About kostas Xristou

Δες επίσης

Τέλος το κοινωνικό μέρισμα από φέτος! Η πρόταση στους δανειστές

Tο τέλος της εποχής των γενναιόδωρων κοινωνικών μερισμάτων, μέσω διανομής των υπερπλεονασμάτων στο τέλος κάθε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.