Αρχική Περιβάλλον Inside Story 2: Πόσα κιλά βρώμικο λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει με €1 δις...

Inside Story 2: Πόσα κιλά βρώμικο λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει με €1 δις επιδοτήσεις ετησίως για 5.000 μεγαβάτ ΑΠΕ αρχικού κόστους περίπου €9 δις?

Πόσα κιλά λιγνίτη εξοικονομούμε με € 1 δις επιδοτήσεις για ΑΠΕ ετησίως? Μηδέν? Ένα κιλό? 100 κιλά?

Επειδή το 95% βαριέται να διαβάζει, αναλογιστείτε το εξής:  Εάν τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε στην Ελλάδα και που επιδοτούμε με 500-600 ευρώ ετησίως, είχαν εξοικονομήσει 1.000 τόνους λιγνίτη αξίας €Χ (δεν έχω ιδέα πόσο κάνει ένας τόνος λιγνίτη), θα μας έλεγαν ότι για €500 εκατομμύρια ετησίως εξοικονομούμε €Χ λιγνίτη. Το Χ όμως είναι μάλλον ΜΗΔΕΝ (τόσο είναι στην Γερμανία), και για αυτό φέρνουν την Greenpiss να παρουσιάζει υποθετικούς θανάτους από τον λιγνίτη!  Χωρίς φυσικά να λένε πόσους θανάτους εξοικονόμησαν τα αιολικά (αλλά ακούνε θανάτους από λιγνίτη στην Πάρο και λένε “τελικά να πούμε ναι στα αιολικά”.  Τα λεγόμενα της Greenpiss δεν αξίζουν το ρεύμα που κατανάλωσαν για να τα γράψουν. Η Greenpiss είναι ένα από τα πληρωμένα παπαγαλάκια των 4 ατόμων (ίσως 5-6) που προωθούν ΑΠΕ και αέριο στην χώρα μας.  Για το προσωπικό και μόνο συμφέρον τους.   Όταν υπάρξει στατιστική για το πόσα γραμμάρια λιγνίτη ή πόσους θανάτους εξοικονομούμε με τα €500 εκατομμύρια τον χρόνο σε αιολικές επιδοτήσεις, σας υπόσχομαι να την μεταφέρω εδώ.

Επιδημιολογικές μελέτες, καλού-κακού, εδώ και εδώ.

Και επειδή ξέρω ότι η απάντηση είναι “μηδέν για τον λιγνίτη, ίσως να ρωτήσω:  Πόσα κυβικά μέτρα φυσικό αέριο εξοικονομούμε ετησίως με € 1δις επιδοτήσεις, επίσης ετησίως, για ΑΠΕ?  Δεν έχω απάντηση για αυτό το ερώτημα (δηλαδή εξοικονόμηση αερίου με ΑΠΕ). Αλλά έχω απάντηση για το αντίστοιχο ερώτημα για την Ιρλανδία και την Γερμανία. Εκεί, πρώτον οι ΑΠΕ αύξησαν την κατανάλωση αερίου λόγω μειωμένης αποδοτικότητας από την μεταβλητή χρήση, και δεύτερον, στην Γερμανία οι μονάδες αερίου έγιναν ασύμφορες, για τον ίδιο λόγο, και έκλεισαν :

1) Επειδή η Ιρλανδία έχει πολλά αιολικά, εξισορροπεί την μεταβλητή αιολική ηλεκτροπαραγωγή με μονάδες αερίου διπλού κύκλου.  Τα αιολικά αναγκάζουν σε μεταβλητή λειτουργία αυτές τις μονάδες αερίου με αποτέλεσμα αυξημένη φθορά σε αυτές, μείωση της αποδοτικότητας καυσίμου από 55% σε 32%  — καίνε δηλαδή περίπου το διπλό καύσιμο από το εάν λειτουργούσαν σταθερά,  ελαφρά αυξημένες συνολικές εκπομπές CO2 (δηλαδή κατανάλωση καυσίμου) και όλη η άσκηση είναι ακριβότερη από όσο προβλεπόταν. Δεν τα είπα, εγώ, άλλος τα είπε (με παραπομπές σε βιβλιογραφία), εγώ απλά τα μετέφερα.  Επιβεβαιώνει το ότι η όποια εξοικονόμηση από την έγχυση αιολικού ρεύματος πάει χαμένη από την αυξημένη κατανάλωση λόγω μειωμένης αποδοτικότητας. Και η Ιρλανδία χρησιμοποιεί και αντλησιοταμίευση για να βελτιώσει τις αποδόσεις των αιολικών, Και παρ’ όλα αυτά…

2) Η απάντηση για την Γερμανία είναι πιο απλή:  Η Γερμανία δεν καίει αέριο για ρεύμα (παρά σε ασήμαντες ποσότητες) επειδή α) το αέριο τους είναι πανάκριβο (και έχουν πιο φθηνό και πιο απρόσκοπτο αέριο από εμάς) και β) οι μονάδες αερίου, ακόμα και οι σύγχρονες, ταχείας απόκρισης, με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, έκλεισαν επειδή δεν συμφέρουν σε διαλείπουσα λειτουργία σε αυτόματη μετάφραση εδώ (το μετέφερα εδώ τον Αύγουστο του 2016). Προφανώς δεν έχουν καλά ΜΑΜΚ και ΑΔΙ εκεί… Αλλά πριν κλείσουν, το 2013, αποτυπώθηκε, ότι πράγματι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν από την αυξημένη χρήση αερίου αλλά ότι οι ΑΠΕ αύξησαν αυτές τις εκπομπές CO2, και την κατανάλωση φυσικού αερίου εξ αιτίας της μεταβλητότητάς τους, και αυτά ΠΡΙΝ την αύξηση χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα μετά το κλείσιμο μερικών πυρηνικών.

Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας πώς θα πάει η ηλεκτροδότηση με αέριο και ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ίσως ο Σταθάκης να ξαναθυμηθεί το θέμα τον επόμενο χειμώνα που θα συνεδριάζει με αστρολόγους και μετεωρολόγους για να δει αν θα έρθει το καράβι απ’ τ’ Αλγέρι.

Έχουμε ένα παρανοϊκό, δήθεν ενεργειακό, δήθεν σχεδιασμό, που βασίζεται σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ και εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα 4-5 μασκαράδων που παριστάνουν τους ενεργειακούς βαρόνους.   Που φοβούνται την ΔΕΗ γιατί έτσι και κάνει 1-2 σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, τους έστειλε πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.  Για αυτό έχουν επιστρατεύσει τους γνωστούς και μη παπαγάλους, για αυτό έφτιαξαν γυαλιστερή ιστοσελίδα δήθεν ποικίλης ύλης με φυτεμένη προπαγάνδα εξαπάτησης του κόσμου και αποτελειώματος της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυστηρά και μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ο Σταθάκης και ο Τσίπρας που βρίσκονται σε όλα αυτά? Μα όπου και ο Κυριάκος και ο Χατζιδάκις!

Έχουμε εγχώριο καύσιμο.  Φοβούνται την ΔΕΗ γιατί μόνο η “κακιά” ΔΕΗ με τους “καλοταϊσμένους” εργάτες της έχει κάνει οποτεδήποτε σοβαρές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις. Την φοβούνται γιατί μία ευέλικτη λιγνιτκή μονάδα με 40% απόδοση καίει το μισό καύσιμο από μία μονάδα με 20% απόδοση και τους ξαναστέλνει στην εμπορία μεταχειρισμένων χωματουργικών οχημάτων.
Την φοβούνται γιατί κάθε χειμώνα, τον τελευταίο καιρό, ρίχνουμε τον καφέ με μέντιουμ για να μην έχουμε μπλακάουτ. Την φοβούνται επειδή έχουμε ξεπεράσει τους λεγόμενους στόχους για ΑΠΕ. Με τα υδροηλεκτρικά μέσα. Και αν βάλουμε και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (ή μήπως δεν μετράνε?)…  Την  φοβούνται γιατί σκάει η φούσκα των ΑΠΕ στην ΕΕ, και mon Dieu τι θα κάνουμε χωρίς χαρτζιλίκι.    Όλα για προσωπικά συμφέροντα των 4-5. Μήπως φτάνει πια?

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπουργείο Εργασίας: Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της...

Κορωνοϊός: 2.854 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι – Στους 130 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.854 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 7 θάνατοι.  Παράλληλα, σε 130 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκιο – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή έναρξης

Η Φλόγα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων άναψε στο Στάδιο του Τόκιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο μεγάλης γιορτής της Ανθρωπότητας που θα διαρκέσει μέχρι...

Καταδίκη της Αγκυρας για τα Βαρώσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!