Αρχική Οικονομία HSBC: Πόσα «κόκκινα δάνεια» αντέχουν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;

HSBC: Πόσα «κόκκινα δάνεια» αντέχουν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;

Και στα δύο σενάρια, η HSBC ξεκινά με βάση τα μεγέθη του β’ εξαμήνου των τραπεζών για τα κεφάλαια, τα NPEs και τις καλύψεις και υποθέτει ότι: α) οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 12%, β) η πώληση των NPEs οδηγεί σε μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνου ενεργητικού (RWA) ισοδύναμη με την καθαρή έκθεση μόνο για το σκέλος του πακέτου που υπόκειται σε τυποποιημένα μοντέλα, με τη διανομή μεταξύ τυποποιημένων και IRB για τα NPEs που πωλούνται να είναι ανάλογη με τα συνολικά μεγέθη του ομίλου για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σενάριο 1

Στο πρώτο σενάριο, η HSBC εξετάζει την ελάχιστη τιμή πώλησης που πρέπει να διατηρήσουν οι τράπεζες για να μην αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά προβλήματα, στην περίπτωση που καλούνταν να πουλήσουν το σύνολο των NPEs. Οσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιθανότερο είναι να μπορεί να γίνει μια τέτοια συναλλαγή. Κατά μέσο όρο, διαπιστώνει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες «αντέχουν» μία τιμή της τάξης των 39 σεντς ανά ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις.

Σενάριο 2

Το δεύτερο σενάριο ξεκινά από την πώληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού στα 15 σεντς ανά ευρώ. Σε αυτό το σενάριο εκτιμώνται τα NPEs που μπορούν να πωληθούν σε αυτήν την τιμή, στην οποία υπολογίζεται ότι θα πουλήσει η Unicredit στη συναλλαγή «Fino». Υπό αυτό το σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούσαν αθροιστικά να πουλήσουν το πολύ το 24% των NPEs που έχουν στην κατοχή τους.

Τι γίνεται με τα κέρδη

Στα παραπάνω δεν λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαιο μέσω κερδοφορίας. Στην πράξη, σημειώνει η HSBC, αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε μια σημαντική συναλλαγή -πώληση για τη μείωση των NPEs-, πιθανότατα θα τους επιτρεπόταν να πέσουν σε επίπεδο κεφαλαίων κάτω από τους επιμέρους στόχους, αν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αναπλήρωση των κεφαλαίων. Θα υπάρχουν πολλές μεταβλητές στη δυνατότητα παραγωγής κεφαλαίου, καθώς μια ευρεία πώληση NPEs θα είχε αντίκτυπο στα έσοδα, στα κόστη και στις προβλέψεις.

Στην πράξη, η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να δημοσιεύσουν υψηλότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις της, καθώς η απώλεια εσόδων από τόκους θα αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τα λειτουργικά έξοδα και, το σημαντικότερο, από τις χαμηλότερες προβλέψεις.

Επομένως, η ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι δείχνει η εκτίμησή της.

Αξίζει τον κόπο;

Δεδομένης της υψηλής τιμής που υπονοείται στο πρώτο σενάριο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρεαλιστικά δεν μπορεί να ξεφορτωθεί όλα τα NPEs που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η μείωση κατά 24% με βάση το 2ο σενάριο δεν δείχνει, σύμφωνα με την HSBC, αρκετή, καθώς οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγάλη έκθεση στα NPEs και με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου. Αυτά ενισχύουν την άποψη της HSBC ότι η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Know your Customer»: Τέλος στη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες

Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών που θα προσφέρει η εφαρμογή Know your Customer παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία...

Πράσινη για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας του ECDC

Πράσινη είναι για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο χάρτη του ECDC σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας και στο βαθύ πράσινο καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000...

Κορωνοϊός: 3.421 νέα κρούσματα και 83 θάνατοι – Στους 754 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.421 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 83 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να...

Ανοίγουν από 17 Μαΐου κολέγια και δομές επαγγελματικής κατάρτισης

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!