Αρχική Υγεία Hangover: Ποιό είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Hangover: Ποιό είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μια αλμυρή κρεατόσουπα που συνοδεύεται με αυγό είναι το τέλειο αντίδοτο για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που βασανίζουν το επόμενο πρωί όσους πάσχουν από “hangover”, δηλαδή έχουν υπερκαταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Αυτό εξηγεί γιατί ο πατσάς, μια σούπα ζεστή και απαλή για το στομάχι, είναι ότι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα ύστερα από ένα ξενύχτι οινοποσίας.

To hangover είναι αυτό που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά που έχουμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι μπορούμε να αντέξουμε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, δίψα,  κατάθλιψη, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους. Αυτό που το προξενεί τα συμπτώματα είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να εντείνουν τα συμπτώματα του hangover.

Yak-a-mein και πατσάς
Η δρ Άλισον Μίτσελ, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξήγησε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ότι το γιακ-α-μέιν, μια κρεατόσουπα που χρησιμοποιείται στην Νέα Ορλεάνη, περιέχει την ιδανική αναλογία αλατιού, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καταπραϋνθεί ο πονοκέφαλος από το hangover.

Πράγματι, το γιακ-α-μειν (Yak-a-mein) έχει βοηθήσει, εδώ και δεκαετίες, αμέτρητους πότες να αναρρώσουν από την κατάχρηση του αλκοόλ. Αν και οι συνταγές για το Yak-a-mein είναι πολυάριθμες, το κλασικό γιακ-α-μέιν είναι ουσιαστικά ένας αλμυρός ζωμός κρέατος με σάλτσα σόγιας, που περιέχει νουντλς, κρεμμύδια, ένα σφικτό αυγό κομμένο σε φέτες και κομματάκια από μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες.

Στην Ελλάδα (αλλά και στην Τουρκία), οι ξενύχτηδες ήξεραν ότι μια επίσκεψη το πρωί, μετά την οινοποσία, στο παραδοσιακό ξενυχτάδικο που σερβίρει πατσά, είναι ό,τι το καλύτερο για το hangover.

Σκουρόχρωμα ποτά και ανθρακικό
Όπως είπε η δρ Μίτσελ, τα υψηλά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ) συνδυάζονται με την αφυδάτωση και τις τοξικές επιδράσεις της οξείδωσής της (μεταβολίζεται στο συκώτι σε ακεταλδεϋδη και ομοειδείς ουσίες) για να δημιουργήσουν μία «μεταβολική καταιγίδα».

Δεν διαθέτουν όμως όλοι οι άνθρωποι αρκετά ένζυμα για να αποδομήσουν την ακεταλδεϋδη (κυρίως οι Ασιάτες) και με μια μικρή ποσότητα αλκοόλ εμφανίζουν συμπτώματα hangover. «Τα ποτά που προκαλούν υψηλότερες συγκεντρώσεις ομοειδών ουσιών γενικώς οδηγούν σε εντονότερα συμπτώματα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «To κόκκινο κρασί και τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το μπράντι και το ουίσκι, δημιουργούν περισσότερες τέτοιες ουσίες απ’ ό,τι το λευκό κρασί και τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα».Επιπλέον, η όλη διεργασία επιταχύνεται από την κατανάλωση του αλκοόλ μαζί με ανθρακούχα ροφήματα, διότι «το ανθρακικό επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ», τόνισε.

Πως δρα η κρεατόσουπα
Στη διάρκεια της παρουσίασης στο συνέδριο, η δρ Μίτσελ εξήγησε πως δρα κάθε συστατικό του γιακ-α-μέιν για να καταπολεμήσει τα παρεπόμενα της μέθης.Τα αυγά, λ.χ., περιέχουν το αμινοξύ κυστεϊνη, το οποίο απομακρύνει την ακεταλδεϋδη από τον οργανισμό. Το αλάτι αντικαθιστά το νάτριο που έχει χάσει ο οργανισμός, εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ. Η βιταμίνη Β1 που υπάρχει στο κρέας και στα ψαρικά εμποδίζει την συσσώρευση του γλουταρικού εστέρα – μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον πονοκέφαλο μετά τη μέθη.

Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να επισημάνει πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των παρεπομένων είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλκοόλ.«Επειδή ο μέσος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει 15 ml καθαρού αλκοόλ την ώρα, η κατανάλωσή μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτηράκι κρασί των 175 ml ή τα 30 ml δυνατού ποτού ή τα 350 ml μπύρα την ώρα», είπε.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν φαίνεται τυχαίο ότι ύστερα από μια ξέφρενη νύχτα με ποτά ακολουθούσε ο πατσάς στην Ελλάδα. Ο πατσάς, ενισχυμένος με σκόρδο και το ξύδι, κάνει το hangover πολύ πιο υποφερτό.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο της Επιθεώρησης Εργασίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, σε συνέχεια του διορισμού των μελών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!