Η ιταλική Ακτοφυλακή πραγματοποίησε έλεγχο στο σκάφος Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet, που επιχειρούσε να μεταφέρει λαθρομετανάστες ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα και το ανάγκασε να δέσει στο λιμάνι της, εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται από τον ‘κώδικα δράσεις του Βιμινάλε’ για τη θαλάσσια “διάσωση”, που έχουν υπογράψει μόνον τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από το γερμανικό σκάφος αποβιβάστηκαν “διασωθέντες”, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής του νήσου.
Το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ συνόδευσαν στο λιμάνι δύο ιταλικά περιπολικά, ενώ σε αυτό επιβιβάσθηκαν και άνδρες της Ακτοφυλακής, με επικεφαλής τον αρχηγό του τοπικού Λιμεναρχείου υποπλοίαρχο Πάολο Μόνακο, ο οποίος παρέμεινε για ελέγξει το πλοίο για περίπου δύο ώρες.
«Πρόκειται για έναν τακτικό έλεγχο, ο οποίος έγινε και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Τώρα ελέγχουμε τα έγγραφα του πληρώματος και από σήμερα το πρωί κιόλας το σκάφος θα μπορέσει να αποπλεύσει από τη Λαμπεντούζα, εάν από τους ελέγχους διαπιστωθεί πως όλα είναι εντάξει», τόνισε ο λιμενάρχης κατεβαίνοντας από το αυτό.
Η ΜΚΟ Jugend Rettet ιδρύθηκε το 2015 από μέλη τις υψηλής κοινωνίας στη Γερμανία που θέλησαν να αφιερωθούν στη διάσωση λαθρομεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθω την Ευρώπη.
Το Iuventa, ένα παλιό αλιευτικό, εξαγοράσθηκε στο λιμάνι του Έντεμ, στη Γερμανία, και ξοδεύτηκε ένας πακτωλός χρημάτων για την μετασκευή του σε πλοίο έρευνας και διάσωσης….

ΠΗΓΗ