Αρχική Απόψεις «H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία»

«H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία»

Το προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά έχει καθαρά τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ. και της καραμανλικής Δεξιάς.

Ενα διψήφιο ποσοστό θέτει ως στόχο των ευρωεκλογών για το Κίνημα Αλλαγής ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παίρνοντας θέση στο ζήτημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του υποστηρίζει ότι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.

• Τι σας οδήγησε να είστε ξανά υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Είχα δεσμευτεί ότι θα είμαι υποψήφιος σε όποια εκλογική αναμέτρηση προηγηθεί, για να στηρίξω την προσπάθεια που κάνει η παράταξή μας. Πιστεύω ότι η πρώτη εικόνα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είναι, δίνει την αίσθηση ότι ανατρέπονται οι δημοσκοπικοί συσχετισμοί και η δημοκρατική παράταξη ξαναμπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο.

Είναι θετικό ακόμα που παρέμεινε το σύστημα του σταυρού και δεν επανήλθε η λίστα για να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν τη δουλειά μου τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος με τα οποία ασχολήθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας.

Αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα, με το τελευταίο να είναι η αναβάθμιση του Ευρω παϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU που θα βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

• Τι θα κριθεί στις ευρωεκλογές; Είναι μια αναμέτρηση για την Ευρώπη ή θα κυριαρχήσει η «ελληνοκεντρική» διάσταση των πραγμάτων;

Οταν οι εθνικές εκλογές είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις ευρωεκλογές, σίγουρα υπάρχει αλληλεπίδραση. Πέρα όμως από αυτό, βρισκόμαστε μπροστά στις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών και ακραίες ιδέες, που είχαν βυθιστεί στην πολιτική λήθη, επανέρχονται στο προσκήνιο. Τρία είναι τα βασικά ρεύματα που διαμορφώνονται προς το παρόν:

Ο ξαφνικός θάνατος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επικαλούνται ακροδεξιοί και αντιευρωπαϊστές. Το δεύτερο που εκφράζεται από τους συντηρητικούς και συνοψίζεται στη φράση «business as usual», επιθυμώντας μια θεσμική στασιμότητα όπου οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της ισχυρότερης πολιτικής ενοποίησης, που εκφράζεται κυρίως από τους Σοσιαλδημοκράτες και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Προσωπικά πιστεύω ότι η τελευταία επιλογή δεν είναι μόνο η εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα μας αλλά και μια παγκόσμια πρόκληση. Μόνο με κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες.

Μόνο με κοινή οικονομική πολιτική θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροαποφυγή και να αυξήσουμε τα έσοδα του κοινωνικού κράτους. Μόνο με ενίσχυση των κοινών θεσμών και του Κοινοβουλίου μπορούμε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

• Στο Ευρωκοινοβούλιο, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά, παρά τις διαφορές τους, αναπτύσσουν κοινή δράση. Υπό αυτό το πρίσμα, ποιος ο λόγος να αρνείται τόσο απόλυτα το Κίνημα Αλλαγής το προσκλητήριο του πρωθυπουργού για προοδευτικό μέτωπο;

H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων και μέρος της φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς για να μπορέσει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πολλές φορές αυτό που φαίνεται εύκολο είναι πολύ δύσκολο.

Οταν μετά την εξεταστική για το σκάνδαλο των εκπομπών από τους κινητήρες diesel της VW προτείναμε τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας που θα είχε την ευθύνη ελέγχων και επιβολής κυρώσεων πανευρωπαϊκά, αυτή καταψηφίστηκε από τους Συντηρητικούς για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών.

Αντίθετη όμως ήταν και η Αριστερά από αντίδραση στους ισχυρότερους εποπτικούς μηχανισμούς που γι’ αυτούς σημαίνει ισχυρότερη πολιτική ενοποίηση. Ενα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που για τους Σοσιαλιστές είναι καθολική και όχι α λα καρτ, όπως συμβαίνει με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όταν συζητάμε για χώρες όπως η Βενεζουέλα.

Οσον αφορά τα εθνικά, το προσκλητήριο του πρωθυπουργού έχει καθαρά τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ. και της καραμανλικής Δεξιάς.

• Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής στην προσεχή αναμέτρηση;

Στις ευρωεκλογές του 2014, παρά τη σημαντική κυβερνητική φθορά της παράταξης, το εγχείρημα της Ελιάς είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 8%. Σήμερα, ένα διψήφιο ποσοστό είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απόλυτα αναγκαίο για να σηματοδοτηθεί μια νέα εποχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

• Σε μία εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια από την ίδρυση του φορέα, κρίνετε πετυχημένη την προσπάθεια της ενότητας και ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τους πρώτους μήνες έγιναν λάθη, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό μέρος του αρχικού ενθουσιασμού. Τώρα όμως, καθώς μπαίνουμε σε μια εκλογική χρονιά, είναι η ώρα της μάχης και ο κύκλος της εσωστρέφειας πρέπει να κλείσει οριστικά. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου πρέπει να σταλεί μήνυμα ενότητας και να διατυπωθούν καθαρές ριζοσπαστικές θέσεις που θα απαντούν με καθαρό τρόπο στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας.

• Πάντως, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ αυτό που απέμεινε είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ. Επειδή πολλοί το συζητούν, λέτε «ναι» ή «όχι» στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο;

Οφείλουμε να τιμήσουμε το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός λαός δεν μας γύρισε την πλάτη λόγω του συμβόλου μας, αλλά λόγω νοοτροπιών που πρέπει να μπουν διά παντός στο περιθώριο και οι οποίες δυστυχώς ηγεμονεύουν ακόμα διακομματικά. Πιστεύω ότι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στις ερχόμενες ευρωεκλογές, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες.

• Στο πρόσφατο ψήφισμα για την Τουρκία ψηφίσατε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορούν ότι ξεφεύγετε της εθνικής γραμμής. Γιατί;

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια μετεξελίσσεται σταδιακά σε ένα αυταρχικό κράτος, χωρίς προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς κράτος δικαίου και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Παράλληλα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να μείνει απαθής σε αυτές τις εξελίξεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι ήδη ουσιαστικά παγωμένες. Με την αναστολή ασκούμε περισσότερη πολιτική πίεση στη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αν η κατάσταση αλλάξει. Γι’ αυτόν τον λόγο καταψηφίσαμε την πρόταση του ΕΛΚ που ζητούσε τον τερματισμό τους, κάτι με το οποίο αντιτίθενται οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build Their hotness achieve increases in the event that you posting information that that top...

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Γ. Στουρνάρας στα Νέα – Ερχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!