Αρχική Απόψεις H διένεξη Ελλάδας και Τουρκίας είναι ξεπερασμένη

H διένεξη Ελλάδας και Τουρκίας είναι ξεπερασμένη

Συντάκτης: Θεόδωρος Γεωργίου *

Η Ελλάδα ως εθνοκρατική οντότητα συγκροτείται από το έτος 1821 και μετά, όπως έχει αναγνωριστεί ως «τόπος» (με την αριστοτελική έννοια), με ιδιαίτερα και αυτόνομα χαρακτηριστικά απέναντι στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα ιδιαίτερα περιεχόμενα αυτοπροσδιορισμού του αυτόνομου ελληνικού κράτους είναι «συνειδησιακά δάνεια» του πνευματικού κινήματος του ρομαντισμού, το οποίο τότε επικρατούσε στην Ευρώπη.

Ενα δεύτερο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε έχει να κάνει με την εθνική ευρωπαϊκή ιδεολογία του δέκατου ένατου αιώνα. Η Ελλάδα τελικά έγινε αυτόνομο και ελεύθερο πολιτικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα και μέσω της πάλης των εθνικών αγωνιστών, αλλά προ πάντων μέσω του «πνεύματος» που στην εποχή εκείνη είχε διαμορφωθεί και το οποίο μόνο ο Χέγκελ μπορεί να συνοψίσει στην έκφραση: «ό,τι είναι λογικό αυτό και υπάρχει».

Μετά από έναν αιώνα, δηλαδή στις αρχές του εικοστού αιώνα, δημιουργείται το εθνικό κράτος της Τουρκίας. Εχει πια καταρρεύσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ θεμελιώνει τη σύγχρονη Τουρκία.

Στις μέρες μας, στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, οι δύο οντότητες, δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με όσα βλέπουμε στις τηλεοράσεις, ακούμε στα ραδιόφωνα και διαβάζουμε στις εφημερίδες, βρίσκονται στα «πρόθυρα του πολέμου». Και δεν σας κρύβω ότι στις ερωτήσεις που θέτουν οι φοιτητές μου στο σεμινάριο «Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων;» η απάντηση του καθηγητή τους είναι αρνητική και η ίδια απάντηση ερευνά και επεξεργάζεται περαιτέρω τις εθνογενετικές ιδέες «κατασκευής» των πολιτικών κοινωνιών.

Και ακόμη κάτι πιο σημαντικό: Τουρκία και Ελλάδα, ως πολιτικές οντότητες, δεν διεκδικούν κάποιο «γεωγραφικό χωράφι» (δηλ. νησιά – σύνορα κ.λπ.). Εάν όμως το υπέδαφος του Αιγαίου έχει ενεργειακούς θησαυρούς, τους οποίους οι διεθνείς συνθήκες του παρελθόντος δεν μπορούσαν να έχουν στα σχέδιά τους, τότε τα πολιτικά προγράμματα συνεργασίας των δύο κρατών τοποθετούνται σε νέο παγκόσμιο πλαίσιο.

Η εθνική διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι ξεπερασμένη. Οι δύο αυτές νεωτερικές πολιτικές οντότητες και τα δύο αυτά εθνικά σύγχρονα κράτη είναι ξεπερασμένα.

Στην εποχή μας βρισκόμαστε μπροστά σε νέα πραγματολογικά δεδομένα τα οποία έχουν να κάνουν: πρώτον, με την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο και, δεύτερον, με τον δομικό μετασχηματισμό της Τουρκίας σε πολιτική οντότητα, όχι μόνον περιφερειακής επιρροής, αλλά και διεθνούς ισχύος. Και σε μια Ελλάδα η οποία αναζητά τον διεθνή προσανατολισμό της εντός της Ευρώπης.

*Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπέρ της αύξησης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων...

ΕΕΣΥΠ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ

Μετά τη συμπλήρωση τριετούς θητείας τριών μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου και της ανάγκης πλήρωσης της θέσης του Εντεταλμένου Συμβούλου, εκτελεστικού μέλους Διοικητικού Συμβουλίου...

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!