Αρχική Διάφορα Guardian: Προ των πυλών μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα λόγω περικοπών δαπανών

Guardian: Προ των πυλών μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα λόγω περικοπών δαπανών

«Το σύστημα ασύλου της Ελλάδας παραλύει λόγω περικοπών στο δημόσιο τομέα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας» σύμφωνα με απεσταλμένο του ΟΗΕ, καθώς οργανώσεις προειδοποιούν για μια επικείμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ενόψει χειμώνα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορούν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται σε άθλιους καταυλισμούς, συνθήκες που αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων στην Αθήνα, εξηγεί στον Guardian ότι «η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης του χρέους ήταν “απολύτως νόμιμη”, ωστόσο είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη μετανάστευση».

«Πρόκειται για ένα κράτος που επηρεάζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των δημοσίων δαπανών με αποτέλεσμα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά και την ενδοχώρα, για την οποία το κράτος δεν είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει».

O κ. Λεκλέρκ μίλησε στον Guardian λίγες μέρες αφότου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 11.000 ατόμων, που ζουν σε βρώμικους και επικίνδυνους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου.

https://www.youtube.com/watch?v=Uu3D00TZGZ0

Video: Μαρτυρίες προσφύγων από τη Μόρια

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Guardian τον αποτροπιασμό τους, ειδικά ως προς τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, όπου 4.000 άνθρωποι -αριθμός εξαπλάσιος αριθμός από τις προβλεπόμενες θέσεις στον συγκεκριμένο χώρο- ζουν υπό απολύτως άθλιες συνθήκες.

Οι νεοαφιχθέντες στήνουν ετοιμόρροπες σκηνές σε απόκρημνες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες. Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα ντους αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα.

Οι μετανάστες στο Βαθύ βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους, που έλκονται από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια. «Αυτά συμβαίνουν κάτω από τη μύτη μας στην Ευρώπη, που υποτίθεται ότι είναι η πλουσιότερη και πιο πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο», δήλωσε η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Βελντ.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία αδυνατούν να συντονιστούν ώστε να διοχετεύσουν σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο. «Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον 554 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα από τις ελληνικές αρχές», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ηγείται ο Πάνος Καμμένος -επικεφαλής του εθνικιστικού δεξιού κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, δεν θέτει ως προτεραιότητα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το υπουργείο Άμυνας, ένα από τα κυριότερα κυβερνητικά τμήματα που συμμετέχει στην επιτήρηση των προσφυγικών καταυλισμών, βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ισχυρισμούς τους οποίους το ίδιο απορρίπτει ως fake news» σημειώνει ο Guardian.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα «για τις φερόμενες παρατυπίες» ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για την σίτιση των προσφύγων, χωρίς να αποκαλύπτει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ΕΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ένα σύστημα που μαστίζεται ήδη από καθυστερήσεις. Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 67.100 πρόσφυγες και μετανάστες και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια απότομη αύξηση των μεταναστών που περνούν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα βόρεια χερσαία σύνορα έχει τριπλασιαστεί, εξηγεί ο Κριστόφ Μπορόφκσι, από τη Frontex. «Αυτό αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, οι περισσότεροι που αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας τον Έβρο, είναι Τούρκοι που προσπαθούν να διαφύγουν από πολιτικές διώξεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι καταγεγραμμένες αφίξεις Τούρκων υπηκόων είχαν εκτοξευθεί από 6.500 πέρυσι, σε 18.700, σύμφωνα με την Frontex.

Όλο και πιο πολλοί Σύροι και Ιρακινοί εντάσσονται στις ροές καθώς έχει «μαθευτεί» ότι η διέλευση είναι πιο εύκολη από τα χερσαία σύνορα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ΜΚΟ προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης.

«Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στο βορρά που ζουν ακόμη σε σκηνές. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένο, εν μέρει επειδή η χώρα έχει επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να αντέξει», δήλωσε στον Guardian o Ρούμπεν Κανό, επικεφαλής του κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την υπηρεσία ασύλου που λειτουργεί υπό αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Οι άνθρωποι εργάζονται υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Υπάρχει σαφώς ένα ζήτημα ανεπαρκούς στελέχωσης που πρέπει να επιλύσουμε», τονίζει ο Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου.

Οι μεγάλες περικοπές του δημόσιου τομέα καθυστερούν περαιτέρω τις ήδη χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς δικαστές για να διαχειριστούν τις αιτήσεις ασύλου, ούτε γιατρούς και ψυχολόγους για να εκδώσουν γνωματεύσεις για τους ευάλωτους αιτούντες. Ως αποτέλεσμα, λιγοστοί αιτούντες άσυλο και μετανάστες επιστρέφουν στο πλαίσιο της «αμφιλεγόμενης» συμφωνίας της ΕΕ με την Άγκυρα το 2016.

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι διακινητές μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του συστήματος, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να φέρουν μετανάστες στην Ελλάδα. «Με το να μην επιστρέφονται μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείται ένα ισχυρό “μοντέλο μάρκετινγκ” για τους διακινητές», αναφέρει στον Guardian αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή:https://www.cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Μίχαλος: “Κλειδί” οι εξαγωγές για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Έχει επισημανθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, θα πρέπει να συνδεθεί με...

Μεταβίβαση ακινήτων: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, "myProperty", μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων,...

ΣΥΡΙΖΑ: «Υπογραφή Μητσοτάκη στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown 4 μηνών στην Ευρώπη»

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, εξαιτίας της κατακόρυφης...

ΑΑΔΕ: Ποιες ενισχύσεις και επιδόματα θεωρούνται αφορολόγητα

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή ορίζεται ότι σε ορισμένα επιδόματα και αποζημιώσεις που έλαβαν, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού χιλιάδες φορολογούμενοι το 2020, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μηδενίζονται...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!