Αρχική Οικονομία FT: «Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

FT: «Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που πήραν των ομματιών τους κι έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σύντομα στα πάτρια, αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως σημειώνουν σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» μπορεί η χώρα μας να προετοιμάζεται για την έξοδο από τα μνημόνια, σε μια ένδειξη ότι πλησιάζει η οικονομική κανονικότητα , ωστόσο οι Έλληνες που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους είναι πολλοί και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 350.000-400.000 Έλληνες ηλικίας 20-30 ετών, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Πρόκειται ως επί το πλείστον για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία», λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Η μετανάστευση έγινε μια επιλογή που αξίζει να μελετηθεί και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», επισημαίνει ο Έλληνας ερευνητής.

Η διαφθορά, η κρίση και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουν να ωθούν τους νέους, μορφωμένους Έλληνες εκτός συνόρων δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον.

«Το brain drain έχει σαφείς αρνητικές συνέπειες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η δεξαμενή των ολοένα και πιο προσοντούχων, διεθνοποιημένων Ελλήνων θα επιστρέψει ποτέ και θα βοηθήσει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης της χώρας.»

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Παραθέτουν δε έκθεση της ΕΕ που έγινε πέρυσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες μετανάστες σχεδιάζουν να γυρίσουν πίσω την επόμενη τριετία και μόνον δύο στους δέκα το σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περιφερειακά και νησιωτικά νοσοκομείο λόγω των περικοπών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσπαθούν να βρουν ικανά στελέχη να καλύψουν τις κενές θέσεις.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία»Μ  εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που εξηγούν γιατί δεν σκέπτονται να γυρίσουν πίσω.

«Μου αρέσει η δουλειά μου, υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης κι αισθάνομαι ότι έχω τακτοποιηθεί στο Λονδίνο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να εργαστώ στην Ελλάδα, πιθανότατα στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε, αλλά δεν βιάζομαι», λέει η Τόνια Στούμπου, που εργάζεται στον τομέα της τροφοδοσίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για τον καρδιολόγο Γρηγόρη Μαρκόπουλο που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Γερμανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Στην αρχή ήταν δύσκολη γιατί στο πρώτο νοσοκομείο που εργάστηκα κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά και χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά για να μάθω τη γλώσσα. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο της καριέρας μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα όταν πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά αυτό απέχει ίσως κάποια χρόνια ακόμη»…

Πηγή:  iefimerida.gr

Most Popular

Δένδιας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση

Υπουργείο Εργασίας: Τι αναφέρει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω κακοκαιρίας

Με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν ώστε -μα βάση την εργατική νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβο

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» από την Αγρυπνία των Θεοφανείων στη Μονή Βατοπαιδίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η ιερά αγρυπνία για την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων: «Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον», ήχος δ΄ άγια, μάθημα Λιτής Θεοφανείων, μέλος Ματθαίου Βατοπαδινού (+1849) Ψάλλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων Ζωντανή ηχογράφηση από την αγρυπνία των Θεοφανείων 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!