Αρχική Διάφορα EY: Η Generation Z είναι αισιόδοξη για το μέλλον της, παρά την...

EY: Η Generation Z είναι αισιόδοξη για το μέλλον της, παρά την πανδημία

Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 6.000 ενεργούς και πρώην συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα του JA Worldwide, από 17 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι νέοι 16-25 ετών (Generation Z), είναι αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές τους.

Η παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την EY, σε συνεργασία με το JA Worldwide, στα τέλη του 2020, εξετάζει τις συμπεριφορές και τις απόψεις των νέων σχετικά με την εκπαίδευση, το μέλλον της εργασίας και την καριέρα τους. Κύριο εύρημα αποτελεί το 82% των συμμετεχόντων που αισθάνονται αισιόδοξοι ότι θα έχουν καταφέρει να βρουν ουσιαστική εργασία και να επιλύσουν σειρά παγκόσμιων προκλήσεων το 2030, παρά το γεγονός ότι βιώνουν, αυτή τη στιγμή, μια παγκόσμια πανδημία και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιθανή οικονομική ύφεση.

Μια γενιά επιχειρηματιών

Όταν ρωτήθηκαν για τα σχέδιά τους για το μέλλον, το 53% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ελπίζουν να διοικούν τη δική τους επιχείρηση σε 10 χρόνια. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται για όσους συμμετέχοντες αποτελούν σήμερα μέρος του εργατικού δυναμικού, με 65% να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα έχουν τη δική τους επιχείρηση το 2030.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες επέδειξαν ακόμη μεγαλύτερες επιχειρηματικές φιλοδοξίες, αναδεικνύοντας τη «δυνατότητα για αυθεντική σκέψη και ιδέες», τη «διάδραση με ανθρώπους από όλο τον κόσμο» και τις «ευκαιρίες για επίλυση περίπλοκων προβλημάτων», ως τα τρία πολυτιμότερα γνωρίσματα για μία επιτυχημένη καριέρα.

Εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και την αυτοματοποίηση

Ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμοι νιώθουν για τον εργασιακό κόσμο του αύριο, το 85% της Gen Z δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τάσεις, όπως η αυτοματοποίηση της εργασίας, η παγκοσμιοποίηση και οι μεταβαλλόμενες εργασιακές συνήθειες, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εργασιακή τους εμπειρία, με το 74% να αναφέρουν ότι αισθάνονται «αισιόδοξοι» για την επίδραση που θα έχει η αυτοματοποίηση στις επαγγελματικές προοπτικές τους.

«Κλειδί» η εκμάθηση δεξιοτήτων του μέλλοντος

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 54% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η εκπαίδευση που έχουν λάβει, τους έχει προετοιμάσει επαρκώς για να είναι επιτυχημένοι το 2030. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι θέλουν να επενδύσουν περισσότερο χρόνο, τόσο σε εκπαιδευτικά αντικείμενα, όσο και σε μεθοδολογίες που θα τους προετοιμάσουν αποτελεσματικότερα για τις μελλοντικές τους καριέρες και τον ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου.

Όταν τους ζητήθηκε να ιεραρχήσουν τα σχολικά μαθήματα κατά σειρά εκπαιδευτικής αξίας, η πλειοψηφία (77%) των συμμετεχόντων ανέδειξαν τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα, με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, την αντίληψη του ενεργού πολίτη του κόσμου, τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την επιχειρηματικότητα, να λαμβάνουν εξίσου υψηλές βαθμολογίες.

Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, το 59% της Gen Z δηλώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε εμπειρίες που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, και το 57% στην καθοδήγηση και την παροχή συμβουλών από επαγγελματίες. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν μία γενιά η οποία εκτιμά τις πρακτικές εργασιακές εμπειρίες, ως μέσο εξοικείωσης με τον μεταβαλλόμενο εργασιακό κόσμο.

Σε αναζήτηση καθοδήγησης από την εκπαιδευτική κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, παρότι το 60% των συμμετεχόντων αντιλαμβάνονται το εκπαιδευτικό σύστημα ως τον σημαντικότερο θεσμό που μπορεί να τους προετοιμάσει για το μέλλον, το 53% δηλώνουν ότι αναμένουν από τις πολυεθνικές και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να τους προετοιμάσουν για τις αναδυόμενες τάσεις, όπως η αυτοματοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και οι νέες εργασιακές συνήθειες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος της EY Ελλάδος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε: «Η Generation Z, ειδικά στην Ελλάδα, έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος τη ζωής της βιώνοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια έρευνα της EY δείχνει ότι οι νέοι δεν πτοούνται και αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, διατεθειμένοι να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν ένα σύγχρονο πλέγμα δεξιοτήτων, για να κάνουν τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα – με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, με αυθεντικότητα στην επίλυση προβλημάτων και έναν διεθνή προσανατολισμό. Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη έρευνά μας για την ηγεσία, το διακύβευμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, αλλά και για το μέλλον, είναι να καταφέρουν να “κερδίσουν” τη νέα γενιά εργαζόμενων. Και αυτό ακριβώς είναι που ζητάει η Gen Z – την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν έναν καλύτερο μελλοντικό εργασιακό κόσμο».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα, εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες εμπορίας εκτυπωτών

Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά εκτυπωτών κανονικής μορφής (Α3, Α4) όλων των τύπων (π.χ απλής λειτουργίας SFPs και πολλαπλών λειτουργιών...

Φορολοταρία Ιουνίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν είστε στους τυχερούς που κέρδισαν τα 1.000 ευρώ

Εγινε η κλήρωση της ΑΑΔΕ που χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο του 2021...

Κεραμέως: Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης και κανονικά, τον Σεπτέμβριο

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και...

Ενέκρινε η Ε.Ε. την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης 21 δισ. ευρώ για την περίοδο ’21-’27

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027 για την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υπέβαλε το στρατηγικό...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!