Αρχική Οικονομία Eurobank: Μείωση της ανεργίας και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στην αρχή του...

Eurobank: Μείωση της ανεργίας και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στην αρχή του γ’ τριμήνου

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 14,2% του εργατικού δυναμικού τον Ιούλιο 2021 (χαμηλό 10,8 ετών) από 15,0% τον Ιούνιο 2021 και 16,8% τον Ιούλιο 2020, όπως σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Η εν λόγω μείωση αντανακλάται στην ενίσχυση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 0,2% MoM / 4,8% YoY και στη συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων κατά 5,7% MoM / 14,0 ΥοΥ.  Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε μείωση του λόγου των μακροχρόνια ανέργων ως προς το σύνολο των ανέργων στο 62,6% το 2ο τρίμηνο 2021 από 71,7% το 1ο τρίμηνο 2020.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η αποχώρηση ενός μέρους των μακροχρόνια ανέργων από το εργατικό δυναμικό λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Τα προηγούμενα έτη, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνδυάστηκε με πολύ υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων με αποτέλεσμα την παρατεταμένη απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας.

Η δημιουργία κινήτρων για τη συσσώρευση φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στόχο των ασκούντων την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.

Πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου 2013 – Δεκεμβρίου 2019, η μέση μηνιαία μεταβολή του ποσοστού ανεργίας ήταν στις -0,2 ποσοστιαίες μονάδες (καθοδική τάση) και της απασχόλησης στο 0,2% (ανοδική τάση), αναφέρει η Eurobank.

Αν και η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε αύξηση της μεταβλητότητας των μεγεθών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, τόσο το ποσοστό ανεργίας όσο και η απασχόληση τον Ιούλιο 2021 έλαβαν τιμές αρκετά κοντά σε αυτές που θα είχαν αν ακολουθούσαν τα προ πανδημίας μονοπάτια τους.

Όπως παρουσιάζεται στα Σχήματα 1Α και 1Β, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (14,2% vs 13,5%) και ο αριθμός των απασχολουμένων χαμηλότερος μόλις κατά 0,6% (4.011,4 vs 4.033,9 χιλιάδες άτομα) σε σύγκριση με την προ πανδημίας τάση τους. Το εν λόγω θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απαραιτήτως ως κάτι μόνιμο καθότι βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα μέτρα στήριξης.

Όπως και με τις περισσότερες μακροοικονομικές μεταβλητές, οι προβλέψεις εν μέσω πανδημίας αναφορικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Προηγούμενο άρθροChoosing Good Chuck It Dog Toys
Επόμενο άρθροThirteen Best Nameless Chat Sites In 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Καβάλα – Εντοπίστηκε πτώμα στην παραλία – Φόβοι ότι πρόκειται για αγνοούμενο ψαρά

Εντοπίστηκε, το πρωί της Δευτέρας, ένα πτώμα στην παραλία της Καβάλας, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ανήκει σε αγνοούμενο ψαρά. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή αγνοείτο...

Εθνικός Δείκτης CR INDEX 2021-2022 – Ξεκίνησε ο νέος κύκλος συμμετοχών για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν το ESG προφίλ τους

Για 14η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης προσκαλεί τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Ελλάδα να αξιολογήσουν και να αναδείξουν τις υπεύθυνες και βιώσιμες (ESG) πρακτικές τους, μέσα από τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Δείκτη CR Index 2021-2022 και το CRI Pass Παρά την εκτεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις συνέχισαν και την προηγούμενη χρονιά να εκφράζουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης με σημείο αναφοράς τα 100 πιο σημαντικά κριτήρια

Πρεμιέρα για το ομόλογο της CPLP Shipping- Zωντανά η ειδική εκδήλωση

Ξεκίνησε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ειδική εκδήλωση για την εισαγωγή του ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, που εκδόθηκε με εγγυήτρια την...

Satisfy Group is ahead of plan for enabling videos, and are generally learning that viewers across their particular a variety of geographic markets are...

Satisfy Group is ahead of plan for enabling videos, and are generally learning that viewers across their particular a variety of geographic markets are...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!