Αρχική Οικονομία Eurobank: Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης το 3ο τρίμηνο 2020

Eurobank: Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης το 3ο τρίμηνο 2020

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020.
Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώσουν σε έναν βαθμό την αντίδραση των φορέων της οικονομίας, τόσο των εγχώριων όσο και αυτών από την αλλοδαπή, στην άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Τα τελευταία, κυρίως μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών (ταξιδιωτικές εισπράξεις), επηρέασαν έντονα αρνητικά το πραγματικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 (-14,0% και -15,2% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα).
Image
Στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχουν ήδη αναρτηθεί τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2020 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27. Κάποια γενικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν έχουν ως εξής: 1ον σε όλες τις οικονομίες καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020. Αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί.
Όπως η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησε σε τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία κάμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2020, έτσι και η αντίστοιχη άρση είχε ως αποτέλεσμα την τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία επέκταση το 3ο τρίμηνο 2020.
2ον σε όλες τις οικονομίες η ετήσια ύφεση του 3ου τριμήνου 2020 σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020. 3ον οι επί μέρους οικονομίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με την απόκλιση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2019, δηλαδή ενός μέτρου καταγραφής των οικονομικών ζημιών που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση.
Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2, στο αριστερό άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες όπως η Κροατία (-10,3%, Δ% 2020Q3-2019Q4), το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,7%), η Μάλτα (-9,1%), η Ισπανία (-9,1%) και η Ρουμανία (-7,3%) με μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στο δεξιό άκρο της κατανομής βρίσκονται χώρες όπως η Λετονία (-2,7%), η Λιθουανία (-2,4%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Πολωνία (-2,1%) με σχετικά μικρές αρνητικές αποκλίσεις κάτω των 3 ποσοστιαίων μονάδων.
Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι οι μεγαλύτερες απώλειες – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 καταγράφονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και οι μικρότερες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο ενδιάμεσο, με απώλειες πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της ΕΕ-27 (-4,4%).
Image
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οικονομικοί δείκτες όπως η παραγωγή στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πωλήσεις στο λιανικό και στο χονδρικό εμπόριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η απασχόληση κατέγραψαν τριμηνιαία ενίσχυση το 3ο τρίμηνο 2020, ενώ η πτώση τους σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020 (βλέπε Πίνακα 1).
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εξαιρουμένων των πλοίων και των καυσίμων (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ σε τρέχουσες τιμές), με την ετήσια πτώση να επιταχύνεται στο -42,7% το 3ο τρίμηνο 2020 από -37,4% το 2ο τρίμηνο 2020 (λόγω της συνιστώσας των υπηρεσιών).
Τέλος, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης (με εξαίρεση τον τομέα των κατασκευών) δεν ανέκαμψαν το 3ο τρίμηνο 2020. Κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτό το στοιχείο ίσως αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διαταραχή του κορωνοϊού COVID-19. Παράλληλα, ο δείκτης PMI μεταποίησης, ναι μεν ενισχύθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ωστόσο παρέμεινε κάτω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων δείκτη.
Στο επόμενο τεύχος του δελτίου 7 Ημέρες Οικονομία θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2020 που είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν αύριο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός...

Προφυλακιστέος ο ιερέας για το βιασμό ανήλικης στα Κάτω Πατήσια

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό ανήλικης στα Πατήσια. Υπενθυμίζεται, ότι ο ιερέας αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση...

Κορωνοϊός: Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων σε όλη τη χώρα

Πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις ει

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα και 98 θάνατοι – Στους 653 οι διασωληνωμένοι

Σε 17.409 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 98 θάνατοι.  Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 653 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 360.105 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει στο 4,83%. Η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων, με 4.065 κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!