Αρχική Κόσμος Brexit: Το Λονδίνο απειλεί να γίνει φορολογικός παράδεισος, αν δεν πάρει όσα...

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί να γίνει φορολογικός παράδεισος, αν δεν πάρει όσα θέλει από την Ευρώπη

Αν οι 27 χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης δεν δεχτούν τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το Λονδίνο θα γίνει ένας είδος «υπερωκεάνιου» και θα κάνει φορολογικό και κοινωνικό dumping στις πόρτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αυτός είναι ο εκβιασμός που ανέπτυξε ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών, Philip Hammond, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν η Bρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκφωνήσει την ομιλία της για την στρατηγική στο Brexit.

Ο εκβιασμός ήταν σαφής: Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει «καμία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά», τότε η χώρα θα μπορούσε «να αλλάξει οικονομικό μοντέλο» για να «ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα», όπως απείλησε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Philip Hammond πρόσθεσε ότι ο ίδιος προτιμάει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε ένα σύστημα φορολογίας …και ευρωπαϊκών ρυθμίσεων». Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, «οι Βρετανοί δεν θα πάνε για ύπνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα αλλάξουμε μοντέλο και θα επανέλθουμε με νέα ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Στις δηλώσεις του απάντησε με ανακοίνωση ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντας ότι «μια οικονομία που θα κάνει εκπτώσεις στις όχθες της Ευρώπης προετοιμάζει ένα είδος εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη».

Αλλά κανείς δεν ακούει τον Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις και ενώ το 30% των Βρετανών εμπιστεύονται την πρωθυπουργό τους για να πετύχει «μια καλή συμφωνία» για το Brexit, μόνο το 13% εμπιστεύεται τον Κόρμπιν.

«Η παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία»
Το νέο, μαχητικό και επιθετικό πνεύμα της βρετανικής κυβέρνησης, δίνει τον τόνο που θα επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου 2017. Αυτός ο εκβιαστικός τόνος στηρίζεται στην ανάλυση που κάνει ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος πιστεύει ότι το City έχει μεγάλη βαρύτητα και ότι «η ευρωπαϊκή ήπειρος» κινδυνεύει περισσότερο από οικονομική αστάθεια μετά το Brexit, παρά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υψώνοντας τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών κ. Hammon, ουσιαστικά μεταφέρει την ρητορική που θα αναπτύξει το Λονδίνο ώστε να πετύχει ταυτόχρονα την ελεύθερη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αλλά και το τέλος της ελεύθερης πρόσβασης των Ευρωπαίων στο βρετανικό έδαφος! Δύο απαιτήσεις που θεωρούνται απαράδεκτες από τους 27.

Οι δηλώσεις του κ. Hammond μοιάζουν σαν να σηκώνεται η αυλαία για τις δηλώσεις που θα κάνει η βρετανή πρωθυπουργός την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, για τις οποίες διέρρευσαν ήδη πολλά στον Τύπο. Σύμφωνα με την Sunday Times, η Τερέζα Μέι θα μιλήσει για ένα «Brexit καθαρό και σκληρό», που σημαίνει μια οριστική ρήξη με την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μεγάλη Βρετανία ίσως βγει όχι μόνο από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά αλλά και από την τελωνειακή ένωση, ώστε να δημιουργήσει μια «Παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία», ικανή να υπογράφει μόνη της συμβόλαια ελεύθερων συναλλαγών με τις πρώην αποικίες της και τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας και της Αμερικής.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται να γίνουν βάση του άρθρου 50 του συμφώνου της Λισσαβώνας περιορίζονται στο απλό «διαζύγιο» με την ΕΕ, το Λονδίνο δείχνει τώρα να επιθυμεί να ανοίξουν παράλληλα οι συζητήσεις για τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ, ώστε να ξέρει τι θα κάνει.

Η κ. Μέι θα ήθελε να υπογράψει με την ΕΕ ένα σύμφωνο που θα άνοιγε την κοινή αγορά σε μερικούς ζωτικής σημασίας τομείς, όπως το αυτοκίνητο, η φαρμακο-βιομηχανία και τα χρηματοπιστωτικά. Επίσης, στην ψήφο των Βρετανών «βλέπει» μια απαίτηση για έλεγχο των συνόρων.

Η Τερέζα Μέι θα βρεθεί, βέβαια, ενώπιον εκπλήξεων, αφού οι ηγέτες των 27, και πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, λένε κατηγορηματικά όχι σε μια «Ευρώπη α λα καρτ», την οποία απαιτούν οι Βρετανοί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Hammond ανεβάζει τους τόνους, και πιθανόν και η Τερέζα Μέι θα τους ανεβάσει την Τρίτη. Το 2017 είναι εκλογική χρονιά στην Ευρώπη και ούτε το Βερολίνο, ούτε το Παρίσι, δεν μπορούν να δεχθούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τύχει ειδικής μεταχείρισης αφού εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Μέι στο εσωτερικό της βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρά πυρά. Στον Τύπο την κατηγορούν ότι είναι αναποφάσιστη και ότι ετοιμάζεται να θυσιάσει το City του Λονδίνου για να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα. Ολα δείχνουν ότι η Μέι την Τρίτη θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της. Την Τρίτη έχουν κληθεί στο Lancaster House και οι 27 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ για να ακούσουν την ομιλία της.

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το κακό κλίμα που δημιούργησε η αιφνίδια παραίτηση του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος την κατηγορούσε ότι η πολιτική της είναι «ομιχλώδης». Πρέπει επίσης να προλάβει πιθανή ήττα της στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα την υποχρέωνε να καταφύγει στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε μια εβδομάδα, για να θέσει σε ισχύ το άρθρο 50.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση...

Στα 3,170 δις. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο του 2021

Χαμήλωσε ταχύτητα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο ενώ το σύνολο των οφειλετών της Εφορίας βρέθηκε κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!