Με μεγάλο ενδιαφέρον ετοιμάζονται να υποδεχθούν οι επενδυτές τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που φιλοδοξεί να εκδώσει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων συνέχισαν χθες την πτωτική πορεία τους, ενώ ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αποτύπωσε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές, παρότι ο χρόνος υλοποίησης του εγχειρήματος δεν έχει αποφασιστεί και οι σχετικές εισηγήσεις ποικίλλουν.
Το γεγονός ότι η ποσοτική χαλάρωση οδεύει προς το τέλος της, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του ESM και ότι οι αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων της χώρας μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα έως το 2023 κάνει τους επενδυτές να βλέπουν με καλό μάτι τη νέα έκδοση ομολόγων, όποτε κι αν αυτή γίνει.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου μειώθηκε στο 5,434% (όσο ήταν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2009), ενώ η απόδοση του διετούς περιορίστηκε στο 4,179% (δηλαδή, στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2010). «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις θα αντιδράσουν θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, παρότι η χώρα δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» επισήμανε χθες το Bloomberg και μετέφερε εκτιμήσεις αναλυτών, βάσει των οποίων νέα πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,5%-5% θα θεωρούνταν ελκυστικά.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία