Αρχική Διάφορα Black History Month / Black Panther Movie: Οι αφροναύτες της Ζάμπια

Black History Month / Black Panther Movie: Οι αφροναύτες της Ζάμπια

Occidental Dissent / KO

Ο λόγος που παρουσιάζονται αυτά τα ενημερωτικά άρθρα σχετίζεται με την ταινία “Black Panther”, καθώς φαίνεται ότι πολλοί την παίρνουν στα σοβαρά. Πιστεύουν αληθινά ότι οι Αφρικανοί θα πετούσαν με διαστημόπλοια και θα ζούσαν σε φουτουριστικούς ουρανοξύστες αν δεν υπήρχε η αποικιοκρατία και οι κακοί Λευκοί. Οι Afronauts της Wakanda λέγεται ότι “είχαν κατακτήσει το διάστημα πολύ πριν το ονειρευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Σοβιετική Ένωση”.

Το 1964, ένας καθηγητής φυσικής της Ζάμπιας με το όνομα Edward Mukuka Nkoloso, που είναι ο ιδρυτής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ζάμπια, της Διαστημικής Έρευνας και της Αστρονομικής Έρευνας, δημιούργησε το Zambian SpaceProgram.
Σκοπός του ήταν να κτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΣΣΔ στην διαστημική κούρσα για το φεγγάρι και τον Άρη χρησιμοποιώντας ένα πύραυλο από αλουμίνιο και έναν καταπέλτη για να πετάξει με αυτόν μια γυναίκα, δύο γάτες και έναν ιεραπόστολο στον διάστημα. Είπε σε έναν δημοσιογράφο τουAssociated Press ότι «μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι είμαι τρελός. Αλλά εγώ θα γελάω την ημέρα που θα βάλω τη σημαία της Ζάμπια στο φεγγάρι. “Η σημαία της Ζάμπιας ήταν τοποθετημένη σε ένα σκουπόξυλο.

Οι αφροναύτες της Ζάμπια δεν τα κατάφεραν ούτε για το φεγγάρι ούτε για τον Άρη πάνω από τον Κύκλοπιο Ι, όπου το σχέδιο ήταν να προσηλυτιστούν οι Αρειανοί στον Χριστιανισμό που είχαν εντοπιστεί από τα τηλεσκόπια της Ζάμπιας. Το σχέδιο απέτυχε επειδή οι «ιμπεριαλιστές νέο-αποικιοκράτες» ήταν «φοβισμένοι από τη γνώση της Ζάμπια για το διάστημα».

Όχι, ο λόγος για τον οποίο η Ζάμπια δεν έφτασε στο φεγγάρι δεν οφείλεται στην «κληρονομιά της δουλείας». Όπως έχουμε ήδη δει, η μεγάλη πλειοψηφία της υποσαχάριας Αφρικής δεν επηρεάστηκε από το Διατλαντικό Εμπόριο Σκλάβων (TransatlanticSlave Trade). Ο πρώτος Λευκός που πάτησε το πόδι του στη Ζάμπια ήταν ο Πορτογάλος εξερευνητής Francisco de Lacerda το 1798. Ο Βρετανός εξερευνητής David Livingstone ανακάλυψε και ονόμασε τους Καταρράκτες Βικτώρια στον Ποταμό Zambezi το 1855. Η Ζάμπια ήταν μία από τις πολλές χώρες στο εσωτερικό της υποσαχάριας Αφρικής που δεν καταγράφηκε και έμεινε απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο αποικισμός της Ζάμπια ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο χαλκός ανακαλύφθηκε στην περιοχή το 1895. Δεν ήταν μέχρι το 1923 που και η Ζάμπια έγινε βρετανική αποικία. Η εμπορική βιομηχανία εξόρυξης χαλκού αναπτύχθηκε στη Ζάμπια τη δεκαετία του 1920. Η απογραφή της Βόρειας Ροδεσίας δείχνει ότι υπήρχαν μόνο 260 Λευκοί στη Ζάμπια το 1923. Οι οποίοι όμως ανέπτυξαν γρήγορα την βιομηχανία εξόρυξης χαλκού στη Ζάμπια, η οποία ήταν υπεύθυνη για το 12% της παγκόσμιας παραγωγής όταν η Ζάμπια απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1964. Το φράγμα Karibaχτίστηκε στο Ποταμό Zambezi στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Το 1964, η Ζάμπια ήταν πλέον μία ανεξάρτητη χώρα. Κυριαρχούσε ο Kenneth Kaunda, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ζάμπια μέχρι το 1991. Ο Κάουντα πήρε ό, τι έπρεπε να εξελιχθεί σε μια πλούσια και ευημερούσα χώρα – άφθονη καλλιεργήσιμη γη και βροχόπτωση, τεράστιο δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού στον κόσμο – και τα κατέστρεψε εξ αιτίας της διαφθοράς και της κακής διαχείρισης. Εθνικοποίησε τις ξένες εταιρείες και κατέστησε την οικονομία της Ζάμπια ως μια επιχείρηση υπό την αιγίδα του.

Το 2018, η Ζάμπια έχει βαθμολογηθεί στο νο. 139 στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτό είναι σχετικά καλό αποτέλεσμα για την υποσαχάρια Αφρική. Ο λόγος για τον οποίο η Ζάμπια βελτιώθηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια είναι ότι η τιμή του χαλκού αυξήθηκε και οι Κινέζοι προσκλήθηκαν στη Ζάμπια, αποκατέστησαν την υποδομή και αποκατέστησαν τη βιομηχανία χαλκού που ιδιωτικοποιήθηκε. Η Ζάμπια είναι ουσιαστικά μια κινεζική αποικία.

Το 2012, ο Τζορτζ Μπους (ο νεότερος) επισκέφθηκε τη Ζάμπια κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική. Ο πρόεδρος της Ζάμπια Michael Sata «μάλωσε» τον Μπους επειδή η Αμερική «εγκατάλειψε» την Αφρική. Ο Μπους του υπενθύμισε με ειλικρίνεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ αποικιακή δύναμη στην Αφρική (εκτός από τη Λιβερία).
Η απογοήτευση του Sata για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία οφείλεται κυρίως στην υποταγή της Ζάμπια στην Κίνα. “Θέλουμε οι Κινέζοι να φύγουν και οι παλιοί αποικιοκράτες να επιστρέψουν. Επωφελήθηκαν βέβαια από τους φυσικούς πόρους μας, αλλά τουλάχιστον μας φρόντιζαν καλά. Έχτισαν σχολεία, μας δίδαξαν τη γλώσσα τους και μας έφεραν τον βρετανικό πολιτισμό … τουλάχιστον ο δυτικός καπιταλισμός έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Οι Κινέζοι το μόν που μπορούν να κάνουν είναι να μας εκμεταλλεύονται”.

Ναι, αλλά όλα αυτά ανήκουν σε εποχές που έφυγαν και δεν επιστρέφουν πια. Τουλάχιστον οι Afronauts της Ζάμπια έχουν ακόμα τα διαστημόπλοια τους.

https://youtu.be/UUzFumMzp-g

 

ΚΟΠηγή

ΠΗΓΗ

Most Popular

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Στους 630 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.602 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 86 θάνατοι. Παράλληλα, σε 630 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Στις 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference – Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Από την Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρώτο συνέδριο της σειράς “3rd Family Business Conference - Towards a sustainable future”
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 3rd Family Business Conference, σε υβριδική μορφή, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences για τρίτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με χρυσούς χορηγούς την Alpha Bank και την EY Ελλάδος

Ηλεία – Νεκρός 65χρονος εκπαιδευτικός που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ένας 65χρονος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε η ξαφνική βροχόπτωση και ανασύρθηκε νεκρός στην περιοχή Βρανά Βαρθολομιού. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Νωρίτερα, έγινε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!