Αρχική Οικονομία Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank “Attica Economic Review” το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και καταγράφει τις οικονομικές τάσεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία.

Στα συμπεράσματα της ανάλυσης για το ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση επισημαίνεται η λήψη πλήθους μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης. Τα μέτρα στήριξης δεν ευνόησαν την απασχόληση όλων των κλάδων (π.χ. Τουρισμός), φαίνεται όμως ότι στήριξαν την απασχόληση στο Χονδρικό-Λιανικό Εμπόριο, αναφέρεται στην μελέτη και προστίθεται ότι δεν προκύπτει στενή συσχέτιση τάσεων στην απασχόληση και τη δραστηριότητα (π.χ. Πρωτογενής τομέας, Υγεία, Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο, Επαγγελματικές-Επιστημονικές-Τεχνικές δραστηριότητες).

Στα συμπεράσματα της η μελέτη αναφέρεται επίσης:

– Στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αρνητικό ισοζύγιο του γ’ τριμήνου του 2019 (επίδραση μέτρων στήριξης). Αρνητικό το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020, αλλά μικρότερο του 2019 (ένδειξη συγκράτησης ανόδου της ανεργίας στο δ’ τρίμ.)

– Στην μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στους μισθωτούς από ότι στους αυτοαπασχολούμενους

– Στον μικρό περιορισμό του μεριδίου της μερικής απασχόλησης στις συνολικές θέσεις εργασίας

– Στον διπλασιασμό τού ποσοστού της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά, δεδομένων των συνθηκών λόγω πανδημίας, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 10% της απασχόλησης

– Οι κλάδοι που παρουσίασαν την ισχυρότερη αύξηση στα ποσοστά τηλεργασίας σε σχέση με πρόπερσι είναι η Εκπαίδευση, η Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η Ενημέρωση-Επικοινωνία, οι Χρηματοπιστωτικές-Ασφαλιστικές δραστηριότητες και οι Επαγγελματικές-Επιστημονικές-Τεχνικές δραστηριότητες.

Στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στο οικονομικό δελτίο της Attica Bank αναφέρεται ότι ο δωδεκάμηνος ρυθμός ετήσιας αύξησης των ιδιωτικών τραπεζικών καταθέσεων κατέγραψε νέο υψηλό δωδεκαετίας το Νοέμβριο, με 14,3%.

Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων επιταχύνθηκε κυρίως μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ η πιστωτική επέκταση προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) συνεχίστηκε με 1,2 δισεκ. ευρώ νέα δάνεια το Νοέμβριο, υπό την επίδραση των μέτρων τόνωσης της ρευστότητας (εγγυοδοτικά, ΤΕΠΙΧ), και των διευκολύνσεων χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αναφέρεται επίσης.

Στην ανάλυση για το τραπεζικό σύστημα αναφέρονται επίσης:

-Το σύνολο των νέων δανείων τακτής λήξης προς τις ΜΧΕ το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 ξεπέρασε τα 12,3 δισεκ ευρώ.

– Η πλειοψηφία των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψε πιστωτική επέκταση το Νοέμβριο, με εξαίρεση τις κατασκευές και τους επαγγελματίες, ενώ συνεχίστηκε η πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά.

-Τα επιτόκια νέου δανεισμού των επιχειρήσεων σημείωσαν μικρή άνοδο το Νοέμβριο, διευρύνοντας την απόκλισή τους από το μέσο κόστος δανεισμού στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αντίθετη τάση καταγράφηκε στα επιτόκια νέου δανεισμού προς τα νοικοκυριά. –

– Η χρηματιστηριακή αγορά μετοχών κατέγραψε περαιτέρω άνοδο το Δεκέμβριο κατά 9,8% καθώς και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, 39% υψηλότερη από τον μέσο όρο στο σύνολο του 2020.

Στο τεύχος που έχει τίτλο ” Προοπτική εξόδου από την πανδημία, ενώ το δεύτερο κύμα συνεχίζεται” περιλαμβάνονται επίσης όλα τα τελευταία στοιχεία από την επίδραση που είχε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η νέα έξαρση του Covid 19 στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Επίσης, εκτίμηση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, στην ευρωζώνη και στις διεθνείς χρηματαγορές, παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων δεικτών δραστηριότητας και δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα και ανάλυση των δεδομένων για τους τομείς της Ενέργειας, των Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Θερμή υποδοχή από τον διεθνή Τύπο της συμφωνίας Αlpha Bank – Davidson Kempner γιατο Project Galaxy

Με θετικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy ύψους Ευρώ 10,8 δισ., στον απόηχο της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η...

Μίχαλος: Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης

Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στην αναστολή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, ωστόσο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφορμή για αναβάθμισή του, σημείωσε ο...

ΣΥΡΙΖΑ: Η στήριξη σε Μενδώνη επιβεβαιώνει την πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη

Η στήριξη στη Λίνα Μενδώνη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνει ότι η πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Κυριάκο...

Σταϊκούρας: Οι θεσμοί επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης

Η 9η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, από...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!