Αρχική Διάφορα Aυτή είναι το "βαθύ λαρύγγι"

Aυτή είναι το “βαθύ λαρύγγι”

Η πηγή που «κελάηδησε» πρώτη και αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα λαδώματα και τις περίεργες πρακτικές των ανωτέρων στελεχών της Novartis ήταν τελικά μία ταπεινή γραμματέας.

Αυτήν την ώρα τελεί υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο της διασφάλισε η εισαγγελέας διαφθοράς. Όμως, το FBI διά των εγγράφων που απέστειλε και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλαδή δια των επισήμων ντοκουμέντων, αποκαλύπτει το όνομα και την ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία. Υποκλοπή προς διασφάλιση ή επένδυση στο μέλλον;

Η ίδια η εξέλιξη της υπόθεσης καταδεικνύει πως ήταν το πρώτο. Διαβάζουμε, λοιπόν, στο επίσημο κείμενο των αρχείων του FBI…

Ποιος ήταν όμως ο ρόλος της γραμματέως; Εξ όσων πληροφορήθηκε το zougla.gr η Μαρία Μαρανγγέλη ήταν γραμματέας του κ. Φρουζή από την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν στον ΟΤΕ επί Βουρλούμη. Να υποθέσουμε με ασφάλεια, λοιπόν, πως ο κ. Φρουζής τής είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και την πήρε μαζί του στη νέα του θέση στη Novartis.

Ωστόσο οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Ιταλό μάνατζερ της θυγατρικής «Novartis» στην Ελλάδα, Riccardo Canevari δεν ήτανε ποτέ άριστες. Θα έλεγε κανείς πως εξ αρχής υπήρχε μια αρνητική ενέργεια μεταξύ των δύο ανδρών. Κάποια στιγμή για έναν σοβαρό οικογενειακό λόγο , ο Φρουζής καλείται να αναλάβει μια θέση στελέχους σε μια άλλη θυγατρική της Novartis στο εξωτερικό. Για τον οικογενειακό λόγο που προαναφέρθηκε, ο Φρουζής ζητά να παραμείνει στην Ελλάδα, κάτι που το δέχεται η μητρική εταιρεία στην Ελβετία. Κάποια στιγμή, υποβάλλει και την παραίτησή του αλλά διατηρεί εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τη Novartis που του επιτρέπουν ακόμη και να διατηρήσει το εταιρικό αυτοκίνητο για μερικούς μήνες. Όταν επιστρέφει στο γραφείο του για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα ανακαλύπτει πως όλα έχουν εξαφανιστεί ( υπολογιστές, φάκελοι κλπ.) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακαλύψει ούτε τα ηλεκτρονικά του αρχεία αλλά ούτε και το ηλεκτρονικό του ημερολόγιο.

Τότε μηνύει τη γραμματέα του Μαρία Μαρανγγέλη, όχι μόνο για την κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων αλλά και για την υπεξαίρεση εκ μέρους της ενός σημαντικού χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Ταυτόχρονα, στέλνει στην εταιρεία Novartis και εξώδικο, αναφέροντας όλα όσα αφορούν την Μαρία Μαρανγγέλη και ζητώντας να του δοθούν τα προσωπικά του αντικείμενα και τα ηλεκτρονικά του αρχεία. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έλαβε εξώδικο δια του οποίου αποκαλύπτονται οι τουλάχιστον μη φυσιολογικές ενέργειες της Μαρίας Μαρανγγέλη, η εταιρεία την διατηρεί στη θέση της.
Προφανώς λοιπόν, είναι ασφαλές να συμπεράνει κανείς πως η συγκεκριμένη υπάλληλος ενεργούσε εν γνώσει της εταιρείας και βεβαίως και του Ιταλού μάνατζερ Riccardo Canevari.

Πώς εξηγείται ωστόσο η συμπεριφορά της εταιρείας η οποία κατακρατεί τα ηλεκτρονικά αρχεία ενός ανώτερου στελέχους της; Είναι αποτέλεσμα των κακών σχέσεων του Φρουζή με τον Canevari;

Είναι διότι η Μαρία Μαρανγγέλη λειτούργησε προσωπικά και με δική της πρωτοβουλία; Ή πιο απλά η Μαρία Μαρανγγέλη είναι ένα πρόσωπο κλειδί σε αυτήν την υπόθεση της δωροδοκίας, τις ενέργειες της οποίας γνώριζαν και η διοίκηση της θυγατρικής Novartis στην Ελλάδα αλλά και η διοίκηση της μητρικής Novartis στην Ελβετία;

Η εξέλιξη της υπόθεσης και η εμπλοκή της Μαρίας Μαρανγγέλη σε αυτή με τις καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, καταδεικνύει πως η γραμματέας του Φρουζή, γνώριζε πολλά, έπραττε πολλά και αναμειγνυόταν στα πάντα.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα προκύπτει μία σημαντική λεπτομέρεια. Με χρονική ακρίβεια λεπτού της ώρας αναφέρονται τα ηλεκτρονικά μηνύματα που απεστάλησαν από τον Κωνσταντίνο Φρουζή προς τα ανώτατα στελέχη της μητρικής εταιρείας στην Ελβετία, με τα οποία ζητεί αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200.000 ευρώ, χρήματα που, σύμφωνα με τους μάρτυρες, προορίζονταν για δωροδοκίες.

Η Μαρία Μαρανγγέλη
Η Μαρία Μαρανγγέλη

Τι καταθέτουν επακριβώς οι μάρτυρες:


Γιατί όμως η Μαρία Μαρανγγέλη αιφνιδίως αποφασίζει να μεταβεί στην εισαγγελία με τον φάκελο των ντοκουμέντων που εκθέτουν τον προϊστάμενό της, τη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα και τη μητρική εταιρεία στην Ελβετία; Προφανώς, η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένης είχε σοβαρά διαβρωθεί. Όμως, είναι ηλίου φαεινότερον πως η γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, αντιλαμβανόμενη πως ο κλοιός είχε σφίξει για τα καλά μετά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Αμερική, έσπευσε να αυτοπροστατευθεί. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, το σύνολο του ηλεκτρονικού αρχείου που είχε υποκλέψει από τον προϊστάμενό της και το κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Απόδειξη για όσα γράφτηκαν παραπάνω είναι ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επιστρέφοντας κάποια στιγμή στην εργασία του έπειτα από μία περίοδο απουσίας λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και ανακαλύπτοντας πως το ηλεκτρονικό του αρχείο είχε υποκλαπεί, απέστειλε στην εταιρεία Novartis εξώδικο, ζητώντας να πληροφορηθεί τι συνέβη με την υποκλοπή αλλά και να του επιστραφεί το ηλεκτρονικό του αρχείο.

Όταν το FBI αποστέλλει την έκθεσή του με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στην ελληνική δικαστική αρχή, λογικά δεν γνωρίζει (ή γνωρίζει και πολύ καλά;) πως οι λεπτομέρειες αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού πρώτα το σύνολο της δικογραφίας τυπωθεί σε εκατοντάδες φωτοκόπιες και μοιραστεί σε βουλευτές κι άλλους παράγοντες. Με λίγα λόγια, το FBI ή δεν περίμενε πως θα αποκαλυφθεί το όνομα και η ιδιότητα της βασικής μάρτυρος ή «βαθύ λαρύγγι» ή πιο απλά δεν ενδιέφερε την αμερικανική υπηρεσία η διατήρηση της ανωνυμίας του μάρτυρα αυτού. Εκ των πραγμάτων όλα αποκαλύφθηκαν και όποιος διαβάζει τις εκθέσεις του FBI αντιλαμβάνεται πως ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς είναι η Μαρία Μαρανγγέλη.

Άλλωστε, η αμερικανική υπηρεσία καταλήγει πως η γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή γνώριζε το σύνολο της δραστηριότητας της Novartis Greece αλλά και της μητρικής εταιρείας στην Ελβετία, και άρα κατά το FBI η μαρτυρία της αποτελεί «κλειδί» στην όλη υπόθεση. Λογικά συμπεραίνεται πως διά μέσου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κυρίως του ηλεκτρονικού ημερολογίου που διατηρούσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει με ακρίβεια ασφαλείας τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία δωροδοκίας, δεδομένου πως το zougla.gr πληροφορείται πως στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο δεν καταγράφονταν ποσά παρά μόνον τα ραντεβού.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αύριο η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα δουν τα πρώτα χρήματα

Αύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί η προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης σε μερίδα δικαιούχων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διευκρίνισε ότι η πρώτη πληρωμή αφορά όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι, οι οποίοι θα λάβουν έως το ποσό που τους αναλογεί, βάσει των περσινών τιμολογίων. Το υπόλοιπο τμήμα του φετινού επιδόματος θα καταβληθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου. Τότε θα πιστωθούν τα χρήματα και στους νέο

Κ. Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: Πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών

«Να καθοριστούν πολιτικές, να καθοριστούν στρατηγικές, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις πιο θετικές πτυχές αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, περιορίζοντας τις πιθανές αρνητικές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η συζήτηση σχετικά με την τηλεργασία πρέπει να είναι χωριστή. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά, ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια σημαντική προτεραιότητα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακό forum που διοργανώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου τ

Ηλεκτρονικές πληρωμές – Τι αλλάζει από τις 10 Δεκεμβρίου – Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής. Η τάση αυτή, που ενισχύθηκε τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές δημιουργεί την ανάγκη αυτές να ολοκληρώνονται άμεσα όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου. Με απλά λόγια μια ηλεκτρονική πληρωμή πρέπει να ολοκληρώνεται, να ε

Protergia Charge: Το μέλλον της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης έχει ήδη φτάσει στο Δήμο Αθηναίων

H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, δείχνει το δρόμο για το μέλλον της ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση! Προσιτή σε όλους, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροκίνησης, ξεκινώντας από τον Δήμο Αθηναίων. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Protergia δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, με 25 σημεία επαναφόρτισης, στα οποία οι χρήστες υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!