Αρχική Οικονομία Aυξημένες εκτιμήσεις από την DBRS για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Aυξημένες εκτιμήσεις από την DBRS για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS (από 4% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 4,5% το 2022 (από 3,5% πριν), αντίστοιχα.

Βελτιωμένη είναι και η εκτίμηση για την ανεργία όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 16,5% φέτος και 17% το 2022 από 18% και 17,5% στην προηγούμενη αναφορά. Σύμφωνα με τη DBRS Morningstar, το βασικό σενάριο προβλέπει αυξανόμενη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επιτρέποντας τη συνεχή χαλάρωση των περιορισμών.

Οι τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να υποστούν μια μέτρια μείωση σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2019 σε ορισμένα αστικά κέντρα. Τα εμπορικά ακίνητα τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 15%, με μεγαλύτερη μείωση στις εμπορικές περιοχές υψηλής πυκνότητας όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως και μέχρι το 2021.

Στο δυσμενές σενάριο της DBRS Morningstar, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές αφού θέτει τον πήχη για την εγχώρια οικονομία στο 3% (από 1,5% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 1,5% το 2022 (από 4% πριν), αντίστοιχα. Ακόμη και στο μετριοπαθές σενάριο, η εκτίμηση του οίκου για την ανεργία είναι βελτιωμένη όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 18% φέτος και το 2022 έναντι 21% και 18,5% στην προηγούμενη αναφορά. Το δυσμενές σενάριο προϋποθέτει περιορισμένη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας μέχρι και το 2021, με πολλές χώρες να διατηρούν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι σημαντικά πιο αργή και διακόπτεται από τοπικές εστίες σε ορισμένες χώρες μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα οικιστικά ακίνητα υφίστανται μείωση κατά 5% κατά μέσο όρο ετησίως το 2021-22, αλλά σταθεροποιείται μέχρι το 2023. Τα εμπορικά ακίνητα υποχωρούν κατά μέσο όρο 30%, με μεγαλύτερες μειώσεις σε εμπορικές περιοχές υψηλής πυκνότητας όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνολικά η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, εξηγεί η DBRS Morningstar με επικεφαλής τις προηγμένες οικονομίες που έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στην κινητικότητα. Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ανάκαμψη.

Τα κυριότερα σημεία των νέων προβλέψεων της DBRS Morningstar περιλαμβάνουν:

– Οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν γενικά αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης και της σοβαρότητας της COVID-19. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για την οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Ωστόσο, οι αναδυόμενες παραλλαγές του ιού και η περιορισμένη διείσδυση του εμβολίου σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν κινδύνους.

– Η ανεργία και τα οικιστικά ακίνητα σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Το ισοζύγιο των νοικοκυριών ισολογισμοί βρίσκονται σε καλή κατάσταση, υποστηριζόμενοι από τις επεκτατικές αντιδράσεις της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

– Εντός των προηγμένων οικονομιών που ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των εργασίας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ αυτό φαίνεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην προσφορά θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον πυρήνα του πληθωρισμού και να προκαλέσουν αύξηση των προσδοκιών για τον μελλοντικό πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Παπαευαγγέλου: Η «Δέλτα» έχει επικρατήσει, ξεκάθαρο το όφελος του εμβολιασμού

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας...

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Μύκονο και Ίο – Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για μια σειρά από περιοχές -και ειδικότερα σε συγκεκριμένα νησιά- έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά...

Αιχμηρή απάντηση Μαξίμου στην πρόταση Τσίπρα για αργία λόγω καύσωνα

Την κριτική της κυβέρνησης προκάλεσε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα διά της οποίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος γνώμες ειδικών, όπως αναφέρει, φαίνεται να εισηγείται την...

Γραβάνης: Θα κάνουμε όλοι τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές του 2022

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη ή αλλιώς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!