Αρχική Πολιτική Aλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο είναι "επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη...

Aλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο είναι “επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια”

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών.
Ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας και για τη «χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσαμε” νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα», όπως και για την «καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων», και ζήτησε να μπει «τέρμα στο lockdown της Βουλής».
«Αλήθεια έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα την πανδημία, έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης; Με τη μέθοδο της κυρίας Νικολάου; Ή με τη μέθοδο του κ. Πέτσα; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δυο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά και μια θλιβερή, ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009», υπογράμμισε, ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» αφού «περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα» και «βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας και του πλουραλισμού». Απευθυνόμενος, δε, και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα τον χαρακτήρισε ως “αλεξικέραυνο” του πρωθυπουργού που αρνείται να διεξάγει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για αυτά ακριβώς τα θέματα, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “κουκούλωμα” και από τους αρμόδιους υπουργούς που δεν απαντάνε σε επίκαιρες ερωτήσεις, όπως «για το Κέντρο εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα» ή για τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
«Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας “κοροϊδία” να μπορεί ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά να μην μπορεί να ψηφίζει διαδικτυακά στις ονομαστικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια. «Και είναι ντροπή. Την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας», τόνισε.
«Με όλη την ευθύνη τής θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή», είπε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα τη δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής».
«Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο», υπογράμμισε. Κατήγγειλε, δε, ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να περάσει εν μέσω καραντίνας «κρίσιμα νομοσχέδια» με τα οποία «ξέρει πως η κοινοβουλευτική του ομάδα διαφωνεί», φέρνοντας ως παράδειγμα το τρέχον νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία, για τα οποία, μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως δεν έχει τα “κότσια” να τα φέρει και επισήμανε πως οι βουλευτές της ΝΔ «αρνούνται να δεχθούν ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την κωλοτούμπα».
Αφού αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή σε καθεστώς μη κανονικής λειτουργίας, όπως το εκπαιδευτικό, το εργασιακό, τον πτωχευτικό κώδικα κ.ά., ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής».
«Όταν ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο νέος, ο πολίτης χρειάζεται τη συνδρομή του βουλευτή, εμείς δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να νομοθετείτε εις βάρος της κοινωνίας χωρίς τον ανάλογο αντίλογο», εξήγησε. «Και όταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς», προειδοποίησε.
Περνώντας στο τρέχον ζήτημα του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών, το χαρακτήρισε «επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στη χώρα» ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “ηθικό αυτουργό” του και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι βουλεύτριες της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου.
«Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου» και ότι «αντί να προσπαθήσει με συναινετικό τρόπο να γεφυρώσει τις διαφωνίες που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου, συνεχίζει με εμμονή να ακούει τη μία πλευρά και να προσβάλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, να προσβάλει τις γυναικείες οργανώσεις αλλά ακόμα και όσους μπαμπάδες περίμενα από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματά τους».
Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αγνόησε «ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής», καθώς και ότι την χαρακτηρίζει «ένας ιδιότυπος θεσμικός πρωτογονισμός».
Υποστήριξε, δε, ότι «το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων», εξηγώντας ότι με την υποχρεωτική ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας επιβάλλεται η «εναλλασσόμενη κατοικία», αντιμετωπίζοντας το παιδί σαν “βαλίτσα”. «Από τον ένα γονιό στον άλλο σε μια αέναη και καταστροφική για τη διαμόρφωσή του παιδιού μετακίνηση στην πιο ευαίσθητη ηλικία», σημείωσε και αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί με ένα σωρό πρακτικά ζητήματα, όπως συμβαίνει όταν οι γονείς μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο ή όταν αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εργαστούν;», όσον αφορά το «τεκμήριο επικοινωνίας για χρόνο ίσο κατ’ ελάχιστον με το 1/3». “Εφιαλτικό”, χαρακτήρισε το τοπίο σε αυτήν τη περίπτωση, κάνοντας λόγο για «διελκυστίνδα που θα διαμορφώνεται θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός γονέας, με το ανάλογο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο «νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμη μισθολογικά και εργασιακά στη θέση που θα τους επέτρεπε να συμβάλουν εξίσου σε πολλές ανάγκες του παιδιού».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε, «ισοπεδώνει το παιδί», το αντιμετωπίζει «σαν να είναι κοινό υλικό απόκτημα, παράρτημα των γονέων του» και το αναγκάζει «να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών και όχι τους γονείς στις ανάγκες του παιδιού».
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παραγνωρίζει όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που κυρώθηκε επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και «δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα», μιλώντας για «ένα λάθος χειρότερο από έγκλημα». «Και φοβάμαι ότι πίσω από την εμμονή σας κρύβεται μεταξύ άλλων και ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας», είπε και κατέληξε: «Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος αλλά αναχρονισμός. Και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Alpha Bank: Με ποσοστό 84,9% εγκρίθηκε η ΑΜΚ – Οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Services and Holdings πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 και ώρα 10:00, από απόσταση σε πραγματικό...

Κορωνοϊός: 835 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι – Στους 343 οι διασωληνωμένοι

Σε 835 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 22 θάνατοι. Παράλληλα, σε 343 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως...

Αντιπυρική Προστασία: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 1,76 δισ. ανακοίνωσαν Χρυσοχοϊδης, Χαρδαλιάς

Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...

Κ. Μίχαλος: Αναγκαία η υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής

Μέσα από την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής μπορούμε να ελπίζουμε στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!