ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “SUCCESS STORY” ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Mας ξεπέρασαν προ πολλού μέχρι και οι χώρες της βαλτικής στο ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο…

Οι τρεις παράλληλες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ για τα υψηλά επίπεδα φτώχειας εν έτει 2018, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη ότι περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά, που ΔΕΝ θεωρούνται φτωχά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πάγιων δαπανών για δάνεια, λογαριασμούς κ.λ.π., διέλυσαν τους όποιους μύθους περί σταδιακής εξόδου από την κρίση. Δύο νέες έρευνες από την Eurostat έρχονται για να ρίξουν περισσότερο φως στα παράλογα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου οι τιμές παίρνουν τον ανήφορο, αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα κινείται, πλέον, στα επίπεδα της 4ης κατηγορίας της Ευρώπης.

Ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να «μετρήσει» κανείς πόσο «μετράει» το πορτοφόλι των Ευρωπαίων πολιτών, είναι να συγκρίνει κατ’ αρχάς πόσα χρειάζεται να δαπανήσουν για τα βασικά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα κινούμαστε πάνω ή πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Τι πιο βασικό από το ψωμί και τα δημητριακά; Προσοχή! Μιλάμε σε όρους Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης, όπου δηλαδή δεν συγκρίνονται απλώς οι τιμές, αλλά σε συνάρτηση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ε, λοιπόν, οι Έλληνες κινούνται στο 114% του μέσου κοινοτικού όρου, τουτέστιν πληρώνουν 14 μονάδες ακριβότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, για ψωμί και λοιπά δημητριακά. Και για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, οι Πορτογάλοι βρίσκονται στο 98% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η κατάσταση είναι ολίγον καλύτερη αναφορικά με τις τιμές του κρέατος, όπου στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο 91% του μέσου κοινοτικού όρου, αλλά αν η σύγκριση γίνει πάλι με τους Πορτογάλους, μάλλον θα απογοητευθούμε, καθώς εκείνοι βρίσκονται στο 83% του μέσου κοινοτικού όρου. Αντιθέτως, η κατάσταση ξεφεύγει αν πάμε στην τριάδα αυγά- γάλα- τυριά, όπου οι Έλληνες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε τιμές που διαμορφώνονται στο 134% του μέσου κοινοτικού όρου, δηλαδή πολύ ακριβότερα ακόμα κι από τις πλούσιες χώρες του Βορά! Που… σκίζουμε; Εκεί που δεν πρέπει ήτοι στα καπνικά, όπου οι τιμές βρίσκονται στο 80% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η εικόνα ολοκληρώνεται και η απογοήτευση κορυφώνεται αν ανατρέξει κανείς στα συγκριτικά στοιχεία για την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση και πολύ περισσότερο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς ενώ η Ελλάδα προ κρίσης υποτίθεται ότι βάδιζε προς την πλήρη σύγκλιση, πλέον, βρίσκεται όχι στην 2η, ούτε καν στην 3η, αλλά και στην 4η κατηγορία της Ευρώπης.

Το 2018 έφυγε αφήνοντας την Ελλάδα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 68% του μέσου κοινοτικού όρου. Ποιες χώρες κινούνται σε αυτά τα επίπεδα; Η Ρουμανία και η Κροατία, ενώ οι Βαλτικές χώρες μας έχουν προσπεράσει προ πολλού, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Εσθονίας, η οποία βρίσκεται, πλέον, στο 81% του μέσου κοινοτικού όρου…

ΠΗΓΗ