Αλλαγή δεδομένων με αύξηση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων σε κάθε συνδυασμό στις Δημοτικές Εκλογές του προσεχούς Μαΐου, φέρνουν οι τελευταίες τροποποιήσεις του «Κλεισθένη».
Αυτές πέρασαν πρόσφατα στη Βουλή (άρθρα 18, 18Α, 18Β και 18Γ νόμου 3852/2018).
Στην αρχική πρόβλεψη για τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού (ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με προσαύξηση 30%) προστέθηκε από τις αρχές Μαρτίου η αναφορά «με δυνατότητα προσαύξησης κατά πενήντα τοις εκατό (50%)».
Αποτέλεσμα είναι για παράδειγμα, ότι κάθε συνδυασμός για τον Δήμο της Πάτρας θα μπορεί να έχει πλέον έως 75 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, από 68 το ανώτερο που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ο «Κλεισθένης».
Μετά την αναπροσαρμογή αυτή και με το δεδομένο ότι σήμερα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον Δήμο Πατρέων 11 συνδυασμοί, οι Πατρινοί θα προσέλθουν στις 26 Μαϊου στη μία κάλπη των Δημοτικών Εκλογών για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας μια επιλογή σταυροδοσίας για 800 άτομα περίπου (825 θα είναι οι υποψήφιοι αν, με τα σημερινά δεδομένα, όλοι οι συνδυασμοί, όπως αναμένεται, καταθέσουν πλήρη ψηφοδέλτια).
Κατά τα άλλα, οι διατάξεις ισχύουν ως έχουν, οι δημότες της Πάτρας (του «Καλλικρατικού» Δήμου Πατρέων στον οποίο έχουν προστεθεί από το 2011 οι πρώην δήμοι Παραλίας, Βραχναιίκων, Μεσσάτιδας και Ρίου) οι δημότες θα ψηφίσουν σε δύο ξεχωριστές κάλπες,
> μία για δήμαρχο-δημοτικό συμβούλιο σε κάθε δημοτική ενότητα και
> μία για την κάθε μία Τοπική Ενότητα – χωριστά.
Μετά τις νέες τροποποιήσεις, η «Π» σε συνεργασία με τον μαθηματικό Αθανάσιο Μπιλίρη τροποποίησε την πρώτη ανάλυση εδρών (Πελοπόννησος της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2018).

 

Επιμέλεια Πάνος Σακελλαρόπουλος
Διαβάστε αναλυτικά στην “Π”