Το Καρναβαλικό Κομιτάτο επανέρχεται στα θεατρικά πράγματα, μετά από ένα χρόνο σιγής. Μία σιγή που «επιβλήθηκε» από το γεγονός ότι πέρυσι το Καρναβάλι ήταν τόσο μικρό που δεν πρόλαβαν να οργανωθούν σωστά και όπως μας έχουν συνηθίσει. Ετσι, προτίμησαν να σπάσουν την αλυσίδα των παραστάασεων στη σειρά, παρά να κάνουν κάτι κατώτερο των προσδοκιών του κοινού ή της δικής τους διασκεδαστικής παράδοσης. Θα το πετύχουν φέτος; Ελπίζουν γι’ αυτό!
Και περί τίνος πρόκειται; Για «Τσούχτρες». Το θέμα είχε επιλεγεί από πέρυσι -για προφανείς λόγους- και ανεξάρτητα αν φέτος, οι τσούχτρες δεν μας έκαναν τη χάρη, το θέμα στέκει μια χαρά στο θεατρικό σανίδι.
Εξυπακούεται πως πρόκειται για μία αλληγορία. Πρόκειται για ένα έργο με παλλινδρομική ροή, κατά τα πρότυπα των κινήσεων του νερού -ένεκα και του θέματος- ενώ κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εκεί όπου ουσιαστικά βρίσκεται και το ίδιο το καρναβάλι.
Οι «Τσούχτρες» είναι μια επιθεώρηση βυθού, όπως τη λένε χαριτολογώντας, γιατί οι τσούχτρες και οι λουόμενοι μετατρέπονται σε εργαλεία σχολιασμού της ζωής και της τοπικής πραγματικότητας. Μας υπόσχονται να δούμε αρκετή πολιτική και κοινωνική σάτιρα, αναγνωρίζοντας καταστάσεις που έχουμε ζήσει. Και μιας και ο συγγραφέας του έργου έχει να κάνει με την επικαιρότητα, έκλεψε πολύ υλικό από τα πρωτοσέλιδα!
Η δράση μάς μεταφέρει σε μία συγκεκριμένα, οποιαδήποτε, παραλία. Εκεί όπου βρίσκεται κόσμος μέσα και έξω από το νερό, που τους ενώνει ένα υποτιθέμενο συλλεκτικό σημείο αναφοράς.
Οι επί σκηνής πρωταγωνιστές είναι οι καθιερωμένοι, με κάποιες προσθαφαιρέσεις για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι έχουν πάντα το πάνω χέρι. Το κείμενο είναι του Κωνσταντίνου Μάγνη, ενώ η σκηνοθεσία της Ολγας Μοσχόβου και η παραγωγή της Ριάννας Παπαχρηστοπούλου.
Βέβαια, η φετινή παραγωγή του Καρναβαλικού Κομιτάτου κρύβει και ένα ευαίσθητο σημείο για τα μέλη του. Κι αυτό, γιατί φέτος δεν υπάρχει ανάμεσά τους η Ντούλη Δημητροπούλου. Το κενό της καλύπτουν, με τον δικό τους τρόπο, η Ολγα Μοσχόβου και η Ελίζα Σιγαλού.
Η συνέχεια θα αποκαλυφθεί στη σκηνή του Πολυχώρου «Μηχανουργείο» (Ευμήλου 2) στα μέσα Φεβρουαρίου.
Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ