Με την συμμετοχή εκατοντάδων ομογενών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε πριν λιγή ώρα στο Γιάρα Μπέι, στο προάστιο La Perouse του Σύδνεϋ η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων.

Σε μια ιδιαίτερα κρύα για την εποχή ημέρα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου στους 19 βαθμούς Κελσίου, η ομογένεια του Σύδνεϋ συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στην τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων  Πρώτος στον σταυρό έφτασε ο Παναγιώτης Ντάνας, ένας νεαρός από την Ενορία Κοινότητα των Αγιών Πάντων στο Μπέλμορ.  Ο νεαρός ομογενής που συμμετέχει κάθε χρόνο στην προσπάθεια ανάσυρσης του σταυρού, δήλωσε υπερήφανος για την προσπάθεια του αυτή. Συνολικά φέτος συμμετείχαν 141 άτομα, σε σχεση με τα 163 πέρσι, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς τις καιρικές συνθήκες.Ανάμεσα στους τολμηρούς και ένα 9χρονο αγόρι, ο Κώστας Παπαδόπουλος, που έπεσε για τον σταυρό με τον πατέρα του Νίκο.

Epiphany  2019

Ο μικρός Κώστας Παπαδόπουλος βούτηξε για τον σταυρό με τον πατέρα του Νίκο Άλλα και ο Γιάννης Πυργάκης που βούτηξε για πρώτη φορά για τον σταυρό στην Αυστραλία. Στο πλήθος ήταν και μια υπερήφανη γιαγιά, η Μαρία Καρδάμη, η οποία βιντεοσκοπούσε την προσπάθεια των δύο εγγονιών της. 

Παρών και η πρωθυπουργός της ΝΝΟ

Στην τελετή, Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του Καθαγιασμού των Υδάτων. χοροστάτησε, ο βοηθός Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλης.Ο Θεοφιλέστατος, ο οποιος εκπροσωπησε την Ιερα Αρχιεπισκοπη και τον Αρχιεπισκοπο κ. Στυλιανο, μιλώντας στο μικρόφωνο της εκπομπής μας, ζήτησε ο Θεός των Φώτων να φωτίσει όλους τους ανθρώπους
Ιδιαίτερα εκλεκτοί ήταν οι επίσημοι που βρέθηκαν στο Γιάρα Μπέι Φέτος, καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εκλογών, τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, Bill Shorten, εκπροσώπησε και φέτος ο Ματ Θίσελγουϊτ που εκλέγεται στην τοπική ομοσπονδιακή έδρα Μαρούμπρα, που περιλαμβάνει και το Yarra Bay.  Ο κ. Θίσελγουεϊτ δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός πως μια τέτοια γιορτή φιλοξενείται στην εκλογική του περιφέρεια. Σε πολιτειακό επίπεδο το “παρών” έδωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian, η οποία μιλώντας αποκλειστικά στο πρόγραμμά μας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα Θεφανεια, για όλους τους Χριστιανούς. 

Epiphany  2019

Η πρωθυπουργός της NNO, Gladys Berejiklian. Στην φώτο διακρίνεται και ο αρχηγός των Εργατικών στην πολιτεία, Michael Daily και ο Matt Thistlethwaite Στο Γιάρα Μπέι βρέθηκε και ο αρχηγος του Εργατικου Κομματος στη Νέα Νοτια Ουαλια, Μάικλ Ντέιλι, ο οποίος εκλέγεται στην τοπική έδρα Kingsford. Να σημειωθεί πως ο κ. Ντέιλι ήταν στην τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων και πέρσι, εκπροσωπόντας τον τότε αρχηγό του κόμματος Λουκ Φόλει.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ντέιλι υπογράμμισε στον συμβολισμό της σημερινής ημέρας, αλλά και τις εικόνες που αυτή γεννά, από περασμένους αιώνες όταν άνθρωποι κολυμπούσαν για την ανάσυρση του τίμιου σταυρού. Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, τώρα, στην τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του Καθαγιασμού των Υδάτων, παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς και η σύζυγός του, εμπορική ακόλουθος, κα Κάτια Γκίγκιζα.
Σε δηλώσεις του στο μικρόφωνο της SBS ο κ. Καρράς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας και Αυστραλίας.

Follow SBS Greek on Facebook 

Listen to SBS Greek Podcasts here

ΠΗΓΗ