Σημαντικά ευρήματα συμπληρώνουν το παζλ στο ιερό της Αμαρύνθου Ευβοίας

Σημαντικά ευρήματα, όπως ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της Αρτέμιδος, ανακαλύφθηκαν στις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες που έγιναν στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο Ευβοίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά στην περιοχή.

Το ιερό αποκαλύφθηκε το 2017 από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, που συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, στην περιοχή Παλαιοχώρια, ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου. Ενσφράγιστες κεραμίδες, που φέρουν το όνομα της Αρτέμιδος, και τρεις βάσεις από τους ελληνιστικούς χρόνους με αναθηματικές επιγραφές προς τη θεά, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ βοήθησαν να ταυτιστούν τα κτίρια που ήρθαν στο φως τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ιερό χώρο. Τα έως τώρα ανασκαμμένα κτίρια είναι δύο στοές, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια, καθώς και μία ιερή πηγή.

Οι ανασκαφές

Οι εργασίες συνεχίστηκαν φέτος, από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Ρέμπερ του πανεπιστημίου της Λοζάνης, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Η έρευνα στράφηκε προς τον κεντρικό χώρο του ιερού, με στόχο την αποκάλυψη του αρχαίου ναού και του βωμού. Ευρήματα, όπως ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας, που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της Αρτέμιδος, και μία νέα βάση γλυπτού, που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και της Λητούς, καθώς και ακόμα ένα μεγάλο θεμέλιο ενισχύουν την άποψη ότι ο ναός βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και αναμένεται να εντοπιστεί τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, η διερεύνηση άλλων τριών οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών επέτρεψε την ταύτιση των νότιων ορίων του ιερού, ενώ τα όρια προς τα δυτικά, όπου πιθανότατα βρισκόταν η κύρια είσοδος της Ιεράς Οδού από την Ερέτρια, παραμένουν ακόμα άγνωστα λόγω της ύπαρξης σύγχρονων κατοικιών στην περιοχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδρυση του ιερού της θεάς Αρτέμιδος στο άκρο της εύφορης πεδιάδας ανατολικά της Ερέτριας συνδέεται με την ενίσχυση των συνόρων της πόλης-κράτους της Ερέτριας, ενώ αργότερα, όταν ενσωματώθηκε μεγάλο τμήμα της νότιας Εύβοιας έως τα Στύρα, όπως αναφέρεται σε ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε το 2017, το ιερό αναδείχθηκε σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Μυστήριο η χρήση του κτιρίου

Οι Ελβετοί και οι Ελληνες αρχαιολόγοι διερεύνησαν, επίσης, κατάλοιπα πιο πρώιμων οικοδομικών φάσεων, που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., όπως ένα επίμηκες κτίριο μήκους άνω των 20 μ., το οποίο χρονολογείται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους και εδράζεται σε αψιδωτό κτίριο της γεωμετρικής εποχής.

Το μνημειώδες αρχαϊκό κτίριο με παραστάδες δέσποζε αδιαμφισβήτητα στην περιοχή της αρχαίας Αμαρύνθου. Μόνο η συνέχιση της ανασκαφής κατά το 2019 θα επιτρέψει να προσδιοριστεί η χρήση του, δηλαδή κατά πόσο αυτό σχετιζόταν με τη λατρεία της Αρτέμιδος.
Τα πιο πρώιμα αυτά κτίσματα θυμίζουν τα αντίστοιχα στο ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου της Ερέτριας, ωστόσο ο ναός των ύστερων αρχαϊκών έως ελληνιστικών χρόνων στην Αμάρυνθο φαίνεται ότι χτίστηκε σε άλλο σημείο, μάλλον προς τα δυτικά.

Πηγή