“Πάρτι” φοροδιαφυγής με εικονικά τιμολόγια 70 εκατ. ευρώ αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) το α’ εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Θέμα”, το “colpo grosso” είχε στηθεί από υδραυλικούς και κατασκευαστικές εταιρείες. Ένας μόνον υδραυλικός στην Πελοπόννησο είχε “πλημμυρίσει” την αγορά με εικονικά τιμολόγια 17 εκατομμυρίων ευρώ. Τα “ραντάρ” της εφορίας όμως εντόπισαν και δικηγόρους, γιατρούς, καθώς όμως και δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους που ελέγχονται για “μαύρο” χρήμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου στην Κρήτη, ο οποίος φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από την υπηρεσία του 191.987,05 ευρώ!

Δηλώνουν ψίχουλα και ζουν πλουσιοπάροχα

Από τον έλεγχο της εφορίας δεν ξεφεύγουν όμως ούτε μισθωτοί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή και… ανεπάγγελτοι, που ζουν πλουσιοπάροχα ενώ δηλώνουν ψίχουλα στην εφορία. Έτσι πιάστηκαν:
– Άεργος στην Αθήνα: Προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244,85 ευρώ από άγνωστη πηγή.
– Δημόσιος υπάλληλος στην Κρήτη: Του καταλογίστηκαν 191.987,05 ευρώ για υπεξαίρεση από την υπηρεσία του.
– Ιδιώτης στην Αττική: Ελέγχεται για “μαύρο” χρήμα (προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή) ύψους 522.236 ευρώ.
– Άλλος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 310.404,40 ευρώ, χωρίς να δικαιολογείται από τα εισοδήματά του.

Τα κυκλώματα

Σε ελέγχους που έγιναν από τον Ιανουάριο και μετά, οι “ράμπο” της ΥΕΔΔΕ αποκάλυψαν μισή ντουζίνα “μεγάλα κόλπα” με εικονικά τιμολόγια, χάρη στα οποία μείωναν τα κέρδη τους και γλίτωναν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος οι επιτήδειοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κομπίνα ήταν γνωστή στην πιάτσα και συμμετείχαν πολλοί, αλλά ο εκδότης των τιμολογίων και τα μέλη του κυκλώματος πιάστηκαν πριν προλάβουν να εξαφανιστούν.
Για παράδειγμα:
– Έλεγχος σε κατασκευαστική εταιρεία στην Αθήνα διαπίστωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας (χωρίς τον ΦΠΑ) ύψους 5.358.398,52 ευρώ. Παράλληλα και η εταιρεία έλαβε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) 4.922.506,11 ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές, ο ΦΠΑ που κατέληγε στις τσέπες των επιτηδείων ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος όμως οδήγησε στην εξάρθρωση του πολυπρόσωπου κυκλώματος, με εκατοντάδες μέλη από πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων (τουριστικές επιχειρήσεις, τεχνικά επαγγέλματα, επιχειρήσεις εφοδιασμού και εστίασης κ.λπ.).
– Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η απάτη που αποκαλύφθηκε στη Μεσσηνία, όπου ένας υδραυλικός εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ (περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ). Και στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
– Επιπλέον, η έρευνα οδήγησε και σε άλλη εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων στη Μεσσηνία που εξέδιδε εικονικά τιμολόγια ύψους 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα και η εταιρεία έλαβε εικονικά τιμολόγια για αξία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επίσης, στην Αθήνα εντοπίστηκε και χονδρέμπορος υδραυλικών ειδών που εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) 11.636.594,84 ευρώ, ενώ έλαβε και ο ίδιος εικονικά τιμολόγια αξίας 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ!
– Φυσικό πρόσωπο πίσω από τη “βιτρίνα” κατασκευαστικής εταιρείας εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες τους να “τσεπώνουν” ΦΠΑ ύψους 250.000 ευρώ.
– Χονδρέμπορος καθισμάτων στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά στοιχεία 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και έλαβε εικονικά ύψους 740.000 ευρώ.
Επιπλέον:
– Έμπορος αγροτικών προϊόντων στον νομό Σερρών απέκρυψε εισοδήματα 450.000 ευρώ χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια.
– Αντίστοιχα και επιχείρηση μαρμάρων στην περιοχή της Καβάλας απέκρυψε καθαρά φορολογητέα κέρδη ύψους 706.923 ευρώ.

Τι είδαν οι ελεγκτές

Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε φυσικά πρόσωπα, οδηγώντας σε βαρείς καταλογισμούς. Από τον Ιανουάριο και μετά εντοπίστηκαν υποθέσεις που ξεχωρίζουν, όπως:
– Δικηγόρος στον νομό Κορινθίας: Ελέγχεται για 639 αποδείξεις που δεν εξέδωσε. Η απόκρυψη υπολογίζεται από τους ελεγκτές σε 4.392.970,78 ευρώ!
– Μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Αθήνα: Ελέγχεται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 452.367 ευρώ.
– Δικαστικός επιμελητής στην Αιτωλοακαρνανία: Δεν εξέδωσε 2.879 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 90.108,12 ευρώ.
– Μέλος δικηγορικής εταιρείας στα προάστια της πρωτεύουσας: Απέκρυψε 92.130,72 ευρώ.

Φοροδιαφυγή με… αποδείξεις

Μάστιγα θεωρούνται και οι ταμειακές μηχανές- “μαϊμού” αφού, παρά τους ελέγχους, που έχουν περιορίσει το φαινόμενο, τα κρούσματα είναι συχνά και τα κυκλώματα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να σβήνουν τα ίχνη τους, ακόμα και αν εντοπιστούν εν δράσει.