Πράγματι. Όπως γράφει και η εφημερίδα «Ελληνική Αγωγή» στο υπ’ αρ. 6 φύλλο της 6ης Μαΐου 1997 (πάνω εικόνα) η ομιλία αυτή για τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα, η οποία –σημειωτέον- έγινε στο «Ιδεοθέατρο» του Αντώνη Αναστασάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που οι διοργανωτές του, παρά το γεγονός ότι είχαν επιβάλλει είσοδο 500 δρχ κατ’ άτομο, με παρακάλεσαν να την επαναλάβω την επομένη, όπερ και εγένετο!

Αν και ο γράφων είναι επιμελής μέχρι … παρεξηγήσεως και σε όλα φροντίζει να κρατάει αρχείο (ιστορικό και δημοσιογραφικό) εν τούτοις του διαφεύγει πότε έκανε ακριβώς μια γνωστή ομιλία με τίτλο: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα».

Θυμάμαι που έκανα ως δημοσιογράφος την αποδελτίωση των εφημερίδων για το πολυβραβευμένο περιοδικό « Ο ΤΥΠΟΣ», καθώς χτυπάει το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη του σύρματος ακούω τον φίλο μου Αντώνη Αναστασάκη (σήμερα Ραδάμανθυς) να με ρωτάει ποιο θέμα ομιλίας μπορούσα να κάνω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Εκείνη την ώρα, όπως το έφερε η τύχη, διάβαζα ένα συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο απεστάλη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έλεγε τα εξής,

«Ένας εκπληκτικός αρχαιολογικός θησαυρός διασώθηκε με μυθιστορηματικό τρόπο από αρχαιολογική αμερικανική αποστολή. Ο θησαυρός αυτός περιέχει είκοσι χιλιάδες παπύρους της ελληνιστικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν μούμιες ιερών κροκοδείλων.

Οι πάπυροι μετεφέρθησαν από το 1899 στις ΗΠΑ και η ερευνά σ’ αυτούς άρχισε από το 1939, όταν κλείσθηκαν σε πλαστικές θήκες, που δυστυχώς δεν ήταν ή καλύτερη επιλογή συντήρησης και παρ’ ολίγο ή ζημία σ’ αυτούς να είναι ανεπανόρθωτη, Τώρα προσπαθούν με την μέθοδο των ιονιστών να σώσουν ό,τι μπορούν περισσότερο.

Η έρευνα απέδειξε ως τώρα ότι ή επίσημη γλώσσα της κυβέρνησης της Αιγύπτου ήταν η ελληνική ακόμη και στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ αναμένεται ότι θα αποκαλυφθούν και έργα μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων.
Ήδη αποκαλύφθηκε ένα έργο του Σοφοκλή σε αποσπάσματα. Οι πάπυροι φυλάσσονται στο Μουσείο Μπάνκροφτ, στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ»
 (!!)

–Αντώνη, φωνάζω με ενθουσιασμό, το βρήκα το θέμα: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα»!
–Αυτό κι αν είναι θέμα, μου απαντά ο Αντώνης Αναστασάκης. Θα γίνει χαμός…

Πράγματι. Όπως γράφει και η εφημερίδα «Ελληνική Αγωγή» στο υπ’ αρ. 6 φύλλο της 6ης Μαΐου 1997 (πάνω εικόνα) η ομιλία αυτή για τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα, η οποία –σημειωτέον- έγινε στο «Ιδεοθέατρο» του Αντώνη Αναστασάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που οι διοργανωτές του, παρά το γεγονός ότι είχαν επιβάλλει είσοδο 500 δρχ κατ’ άτομο, με παρακάλεσαν να την επαναλάβω την επομένη, όπερ και εγένετο! Μάλιστα οι διοργανωτές του με τίμησαν συμβολικά και με ένα μικρό μετάλλιο του Ιδεοθεάτρου.

Από εκείνη τη στιγμή η ομιλία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές όχι μόνο σε διάφορα πνευματικά σωματεία και συλλόγους, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδος με μεγάλη και αξιοσημείωτη επιτυχία.

Μια ομιλία η οποία στάθηκε αφορμή για μεγαλύτερη έρευνα. Εκδόθηκε, λοιπόν, το πρώτο βιβλίο, επανεκδόθηκε το βιβλίο αυτό, εκδόθηκε δεύτερος τόμος, εκδόθηκε τρίτος τόμος και σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και τον τέταρτο τόμο, που λόγω οικονομικής κρίσεως δεν μπορέσαμε, προς το παρόν τουλάχιστον, να τον εκδώσουμε.

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ