Η άλλοτε «φιλειρηνική» και ασφαλής Σουηδία, προετοιμάζεται για το αναπόφευκτο.

Του Άρη Δημόπουλου

Δεν πέρασαν πολλές από τότε που μέσα από το el.gr σας είχαμε πληροφορήσει για το έκτακτο μοίρασμα φυλλαδίων επιβίωσης από τη σουηδική κυβέρνηση για την περίπτωση ενός επερχόμενου μεγάλου πολέμου.

Σήμερα οι σουηδικές αρχές επέστρεψαν, με την ανακοίνωση μίας πρωτοφανούς -για τα δεδομένα της σκανδιναβικής χώρας- στρατιωτικής κινητοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία, για πρώτη φορά από το 1975, έχει κινητοποιήσει το στρατιωτικό απόθεμα του Home Guard για να ελέγξει αν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Για πρώτη φορά από το 1975, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διεξάγουν μία μεγάλης κλίμακας άσκηση ετοιμότητας που αφορά ολόκληρη την εσωτερική φρουρά.

Έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε την άμυνα της Σουηδίας και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα, γι ‘αυτό είναι ένας τρόπος να το πράξουμε. Αυτή είναι όντως μια μεγάλη άσκηση, δοκιμάζοντας το σύστημα έκτακτης ανάγκης για το ήμισυ περίπου της επιχειρησιακής μας οργάνωσης».

Τα παραπάνω ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον σκοπό κινητοποιήθηκαν πάνω από 22.000 εθελοντές στρατιώτες.

 

 

 

Το σουηδικό στρατιωτικό «απόθεμα» της «Εσωτερικής Φρουράς» (Home Guard) συστάθηκε τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1939.

Επί 40 και πλέον χρόνια το συγκεκριμένο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης αυτό δεν είχε ενεργοποιηθεί από τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, που προτάσσουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο η χώρα τους να βρεθεί στην πρώτη γραμμή πυρός ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Εξάλλου η υποτιθέμενη ρωσική απειλή χαίρει μεγάλης…δημοσιότητας στα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά, κάτι που πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό επίσης με τις απειλές της Εσθονίας (Δείτε ΕΔΩ).

ΠΗΓΗ