ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/06/12875.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/06/blog-post_142.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/12/20-1281975.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/02/12875.html

Απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αφενός να υποβαθμίσει το θέμα της εισφοράς του ν. 128/75 και αφετέρου να το κλείσει, χωρίς να απαντήσει σε τίποτα επί της ουσίας. Η επιμονή του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος να διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Χαράλαμπο Περβανά, καταθέτει μια σειρά καινούριων ερωτήσεων προκειμένου να διαλυθεί οριστικά όλη η ύποπτη ομίχλη που καλύπτει την συγκεκριμένη εισφορά.

Θυμίζουμε ότι συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε πριν 43 χρόνια, επιβάλλοντας μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός ήταν να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εισφορά αυτή φαίνεται να καταργείται το 1992, αλλά μέχρι σήμερα οι τράπεζες την εισπράττουν κανονικά. Μάλιστα, το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλαξε με νόμο τη χρήση της εισφοράς αυτής και πλέον τα έσοδα της εισφοράς των δανειοληπτών χρησιμοποιούνται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, καθώς χρησιμοποιούνται για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τους πυρόπληκτους, του πλημμυροπαθείς κλπ.

Μετά, λοιπόν, την ατυχέστατη εμφάνιση του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή, ο οποίος, σε μια πρωτοφανή απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου αρνήθηκε να απαντήσει ακόμα και στην απλή ερώτηση πόσο είναι το υπόλοιπο ενός λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος, τώρα ο υπουργός θα αναγκαστεί όχι μόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν, αλλά θα πρέπει να προσκομίσει και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαρίδης σε συνεργασία με το Σύλλογο Δανειοληπτών Β. Ελλάδος ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών για τα έσοδα από την εισφορά την περίοδο 1991 – 2015 και για το πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Ο υπουργός είχε καταθέσει μια πρόχειρη λίστα χωρίς διευκρινήσεις και τώρα καλείται να εξηγήσει συγκεκριμένα τι αφορούν οι αριθμοί της λίστας και αν στη στήλη εισφορές πρόκειται για εισφορές που θα καταβληθούν ή έχουν καταβληθεί. Επίσης, ο υπουργός καλείται να απαντήσει αν η στήλη πληρωμές καταγράφει τις εισφορές που καταβλήθηκαν ή άλλου είδους πληρωμές και σε τι αφορούν αυτές οι πληρωμές.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια αν τα χρήματα της εισφοράς του ν. 128/75 που υπάρχουν στον πίνακα αποτελούν πραγματικές ή λογιστικές εγγραφές, καθ’ όσον, οι πληρωμές που φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί με χρέωση του λογαριασμού του ν. 128/75 υπερβαίνουν τις εισφορές – έσοδα που «εισπράχθηκαν» και «πιστώθηκαν» στον λογαριασμό του ν.128/75. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών είναι πλέον υποχρεωμένος να απαντήσει αν υπάρχουν αποδεικτικά καταβολής της εισφοράς του ν. 128/1975 από τις Τράπεζες στο κοινό λογαριασμό της ΤτΕ.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά και με στοιχεία πως είναι δυνατόν και κόντρα σε κάθε λογική να υπάρχουν αυξημένες εισφορές σε περίοδο κρίσης με αύξηση των κόκκινων δανείων και τη μη χορήγηση νέων δανείων από τις Τράπεζες αρχής γενομένης το 2010.

ΠΗΓΗ: radio1d.gr

ΠΗΓΗ