Η πολυνομία που εμποδίζει τις επενδύσεις και το ασαφές χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης τεσσάρων fast track επενδυτικών σχεδίων, είναι τα θέματα που θίγει σε τρεις ερωτήσεις του προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Στην πρώτη του ερώτηση ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επισημαίνει ότι η χώρα καθημερινά χάνει δυνητικές επενδύσεις. Τούτο οφείλεται στην υπάρχουσα νομοθετική αδιαφάνεια και πολυνομία καθώς εξακολουθούμε να είμαστε η χώρα των συχνών νομοθετικών αλλαγών σε κομβικές για τη λειτουργία του κράτους δομές και διαδικασίες: Φορολογική πολιτική, χωροταξικός- τουρισμός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, δικονομικές προβλέψεις, ασφαλιστικό σύστημα, νομοθεσία για δημόσια έργα, δασική νομοθεσία. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες οι οποίες αφενός μεταβάλλονται συνεχώς νομοθετικά, αφετέρου η ταυτόχρονη ύπαρξη διάσπαρτων διατάξεων καθιστά αδύνατη τη νομική υπαγωγή ακόμη και για εξειδικευμένους νομικούς.
Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομίας κ. Δημ. Παπαδημητρίου, όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος ταχείας αδειοδότησης (fast track). Έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποιούνται κανονικά για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία απένταξης για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ενώ προτάθηκαν στη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προς ένταξη άλλες 4 επενδύσεις από τις οποίες εγκρίθηκε μόνο η μία, ενώ για τις άλλες ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία και τεκμηρίωση.
Η επένδυση αυτή αφορά τουριστικά έργα (ξενοδοχεία, κατοικίες, μαρίνα και καταστήματα) ύψους 408,5 εκατ με 763 νέες θέσεις εργασίας.
«Τέλος, υπάρχουν άλλες 4 επενδύσεις που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένταξη στο fast track» είχε πει ο πρώην υπουργός.
Τα κύρια ερωτήματα του ανεξαρτήτου βουλευτή είναι τα ακόλουθα:
1. Γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μα προπαντός τι θα κάνει και πότε, ώστε να απλοποιήσει και να κωδικοποιήσει τα βασικά νομοθετικά εργαλεία;
2. Ποιες είναι οι, κατά προτεταιότητα προς υλοποίηση, fast track επενδύσεις;
3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους;
4. Πως και πότε θα ξεμπλοκάρει η επένδυση στο «Ελληνικό»;