Ετεροθαλή αδέλφια είναι τελικά οι δύο αιγυπτιακές μούμιες που εκτίθενται εδώ και χρόνια στο μουσείο του Μάντσεστερ…

…και ως σήμερα ήταν γνωστές ως «οι δύο αδελφοί», αφού αρχαιογενετική μελέτη με επικεφαλής μία Ελληνίδα επιστήμονα, από τη Σχολή Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες που έζησαν στην Αίγυπτο το 1800 π.Χ. είχαν την ίδια μητέρα, αλλά διαφορετικό πατέρα.

Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο Τάφος των δύο Αδελφών», ανακαλύφθηκε το 1907 σε ένα χωριό περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ιερογλυφικές επιγραφές στα φέρετρά τους ανέφεραν ότι ήταν οι γιοι ενός τοπικού κυβερνήτη, γι’ αυτό και ονομάστηκαν «αδέλφια».

Η πρώτη που υποψιάστηκε ότι δεν επρόκειτο για πραγματικά αδέλφια ήταν η Βρετανίδα αιγυπτιολόγος Μάργκαρετ Μάρεϊ, η οποία είχε εντοπίσει σκελετικές διαφορές μεταξύ τους. Τότε είχε διατυπώσει μάλιστα την υπόθεση ότι το ένα από τα δύο αδέλφια ήταν υιοθετημένο!

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Κωνσταντίνα Δρόσου, μελέτησε για πρώτη φορά σε μούμιες δείγματα μιτοχονδριακού DNA και DNA του χρωμοσώματος Υ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μητέρα τους τούς είχε κάνει με διαφορετικούς άνδρες. «Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Δρόσου.

Πηγή