Διορία έως τις 11 Μαρτίου

Συμπεριλαμβάνονται στους 58 νέους κλάδους που εντάσσονται στη λίστα υπόχρεων μαζί με τις μετακομίσεις και τους καθαρισμούς κτηρίων

Σε έναν άλλο κόσμο ηλεκτρονικών πληρωμών εντάσσει υποχρεωτικά και τους ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω γραφείων και συναφών δραστηριοτήτων συγκαταλέγονται στους επαγγελματίες 58 κλάδων που έχουν τρεις μήνες προθεσμία για να υιοθετήσουν το καθεστώς υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Τα γραφεία κηδειών μαζί με τους άλλους κλάδους θα πρέπει να τοποθετήσουν μηχανήματα POS  το αργότερο ως τις 11 Μαρτίου 2018. Αν δεν συμμορφωθούν θα επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός μηνός από την επιβολή του.

Η κοινή απόφαση περιλαμβάνει τους 58 νέους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας οι οποίοι έχουν πλέον την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Ανάμεσά τους υπηρεσίες γενικού καθαρισμού κτιρίων, οι υπηρεσίες μετακόμισης, οι επισκευές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς επιβατών, οι θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, έως και γραφεία κηδειών.

Οι νέες επαγγελματικές ομάδες που θα πρέπει να τοποθετήσουν POS ως τις 11 Μαρτίου 2018 είναι:

‘Oσοι κάνουν  έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες της τρίμηνης προθεσμίας, έχουν περιθώριο ενός μηνός επιπλέον ( επομένως έως τις 11 Απριλίου). Οι υπόχρεοι που προστίθενται με την απόφαση και προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών μηνών, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Με την ίδια απόφαση τροποποιείται προηγούμενη διατύπωση αναφορικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και ορίζεται ότι «οι Επαγγελματικοί Λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του».

 

Πηγή: http://www.protothema.gr/