Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να «τρέξει» ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας μπαίνουμε στη τελική ευθεία για την αδειοδότηση των καναλιών», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Ο Νίκος Παππάς, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, επανέλαβε πως μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας «θα μπει ένας τέλος στη παραβίαση του Συντάγματος, που ήταν ντροπή για τη χώρα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της προχειρότητα και σκοπιμότητες. ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι, ζήτησαν ενδελεχή προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων καναλαρχών.

Ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωσε ότι με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις «θωρακίζεται περαιτέρω ο έλεγχος του “πόθεν έσχες” των υποψήφιων καναλαρχών» και «διασφαλίζεται πως κατά τη διάρκεια της 10ετούς ισχύς της άδειας δεν θα υπάρξει από την Πολιτεία μονομερής παραβίαση των συμφωνηθέντων».

Έκανε δε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία, τονίζοντας ότι έτσι το πολιτικό σύστημα θα στείλει ένα σήμα ότι δεν επιτρέψει να υπονομευθεί η διαδικασία και να συνεχίζεται η παραβίαση του Συντάγματος.

«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από το νόμο Παππά. Ξηλώνετε και δεν μετανιώνετε», υποστήριξε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου και προσέθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε από πού προέρχονται τα χρήματα για να αποφύγουμε φαινόμενα λαγών και βοσκοτοπίων, όπως στη προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία».

Αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσαν οι αιχμές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η προηγούμενη αδειοδότηση των καναλιών κατέληξε στο ποσό των 250 εκ ευρώ «γιατί υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ bank και ένας λαγός που ανέβαζε το ποσό».

«Το ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές και μεγάλες οικονομικές απολαβές από το τίμημα των αδειών, τα γράφουν στις αγωγές τους και το ομολογούν οι ίδιοι οι καναλάρχες. Οι πλειοδότες του διαγωνισμού ήταν οι κκ Μαρινάκης και Κυριακού και κανένας λαγός δεν υπήρχε» απάντησε ο κ. Παππάς και προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνομαι τη κεκτημένη ταχύτητα που κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά αυτό τους οδηγεί σε “οφ σάιτ”. Αν θα συνεχίσουν με φωνές θα τους εγκαταλείψουν και αυτοί που τους υποστήριζαν. Αν κατάλαβα από το βρίζω- ψηφίζω, πήγαμε στο βρίζω- δικαίωμα. Υπάρχει χρόνος μέχρι τέλος της διαδικασίας να το ξανασκεφτούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Να τους καλέσω να διαβάσουν την επιστολή που έστειλε το ΕΣΡ, ώστε να αντιληφθούν ότι είμαστε με τη ρυθμιστική αρχή που ομόφωνα κατέληξε σε αποφάσεις, να τις στηρίξουν και να μην κλείνουν το μάτι σε όσα συμφέροντα θέλουν τζάμπα για μια ακόμα φορά τις άδειες», τόνισε ο κ. Παππάς.

«Η στάση μας είναι υπεύθυνη και δεν θα απολογηθούμε εμείς σε εσάς. Σήμερα για άλλη μια φορά παραδεχτήκατε πόσο εσφαλμένα κινηθήκατε. Αν το ΣτΕ δεν είχε απορρίψει το νόμο σας όλα αυτά που υποστηρίζετε σήμερα δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης», του αντέτεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι η τροπολογία έχει στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό για αυτήν περιβάλλον.

«Είναι μια ακόμα τροπολογία που εξυπηρετεί μόνο τους καναλάρχες, τους νυν και τους επίδοξους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σε βάθος 10ετίας. Συνεχίζεται η διευκόλυνση όσων είχαν μπει στο παιχνίδι», ανέφερε ενώ τόνισε ότι ο έλεγχος πόθεν έσχες των “οφ σορ” εταιριών θα είναι τυπικός και όχι επί της ουσίας. «Δεν κάνετε ονομαστικοποίηση των μετοχών διευκολύνοντας περαιτέρω τα συμφέροντα των καναλαρχών», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, υποστήριξε ότι στη προηγούμενη προσπάθειά της η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το ΕΣΡ προσθέτοντας ότι «μπήκε ο γάιδαρος μπροστά από το κάρο».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι προληπτικός και πριν αρχίσει η διαδικασία.

«Η ψήφος θα είναι θετική. Η τροπολογία στην ουσία απογυμνώνει την προηγούμενη προσπάθεια και την ξαναβάζει σε νέα βάση» ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Στη τροπολογία, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της κατηγορίας «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και οι άδειες θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου, ενώ επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιριών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία και καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη άδειας σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr