Τι αναφέρει έρευνα του Χάρβαρντ

Η Βόρεια Κορέα είναι δυνατόν να παράγει εξαιρετικά επικίνδυνα βιολογικά όπλα προειδοποιεί σε έκθεσή του το Belfer Centre της σχολής Kennedy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην κατάρτιση της έκθεσης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέγεται ότι συγκεντρώνει βιολογικούς παράγοντες όπως η πανώλη, ο άνθρακας κι η χολέρα, ενώ πιθανοί στόχοι τέτοιων όπλων είναι τα αμερικανικά και νοτιοκορεατικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στη Ν. Κορέα.
«Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 13 τύπους βιολογικών παραγόντων, που μπορεί μέσα σε δέκα μέρες να τους αναπτύξει σε επίπεδο οπλικού συστήματος και πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει άνθρακα και ευλογιά.

Παράγοντες όπως ο άνθρακας μπορούν σε μικρές ποσότητες να προκαλέσουν μαζικές απώλειες. Αν απελευθερωθούν σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη λίγα κιλά άνθρακα, που ισοδυναμούν με μερικά μπουκάλια κρασί, μπορούν να σκοτώσουν το ήμισυ του πληθυσμού. Αν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα αυτά τα όπλα όχι μόνον μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδεςν ανθρώπους, αλλά να προκαλέσουν πανικό και να παραλύσουν κοινωνίες» αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην … συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα βιοασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της στην αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αναλώσιμων οντοτήτων. Μαρτυρίες ανθρώπων που αυτομόλησαν δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί ανθρώπους για τις δοκιμές βιολογικών και χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 να αναπτύσσει βιολογικούς παράγοντες σε επίπεδο οπλικού συστήματος… κι είναι γνωστό ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες εμβολιάζονται κατά της ευλογιάς, πράγμα που δείχνει είτε ένα ενδιαφέρον για ένα πρόγραμμα επιθετικών βιολογικών όπλων είτε ένα προληπτικό μέτρο βιοάμυνας».

Η Σεούλ κατηγορεί εδώ και καιρό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι διαθέτει τρία βασικά εργοστάσια παραγωγής βιολογικών παραγόντων:

το No 25 Factory στο Τσονγκτζού
το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικών Όπλων στην Πιονγιάνγκ
μια μονάδα στην πόλη Μουντσόν της επαρχίας Κανγκγουόν.

Προφανώς, το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ αρνείται κάθε κατηγορία, αν και Αμερικανοί αναλυτές ερευνώντας στο λεγόμενο “σκοτεινό διαδίκτυο” (dark web), παρακολούθησαν 840.000 ιστοσελίδες που περιείχαν αναφορές σε βιολογικούς παράγοντες και βιολογικά όπλα και 23.000 εξ’ αυτών βρέθηκαν να σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

ΠΗΓΗ