Προειδοποιήσεις από την Κομισιόν σε ευρωπαϊκές χώρες

Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνει την οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανησυχεί ότι οι προσπάθειές του να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία, έγραψε χθες Σάββατο ένα γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό.

«Τα αποτελέσματα αυτού μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Der Spiegel. Το περιοδικό επικαλείται όπως εξηγεί ένα εσωτερικό έγγραφο της ΟΔΕ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κατά το έγγραφο αυτό, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς επειδή «το δημόσιο χρέος είναι ήδη σε έναν δρόμο να καταστεί μη βιώσιμο», στην πολιτική του ρεπουμπλικάνου ελλοχεύουν «βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

Κατά το κείμενο, οι τράπεζες και γενικότερα οι δανειστές το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις ΗΠΑ.

«Η μείωση των διεθνών επενδύσεων είναι μια πιθανή τρωτότητα», αναφέρει το έγγραφο αυτό αναφερόμενο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Σπίγκελ.

Ακόμη, το κείμενο αναφέρει ότι τα σχέδια του ρεπουμπλικάνου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ οι οποίες θα μειώνουν το βάρος για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα «επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ, δεν θα τις αμβλύνει».

Ο Τραμπ είπε σε μια ομιλία του πρόσφατα ότι σε αδρές γραμμές οι κατευθυντήριες αρχές του όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα και οι φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη, πράγματα που επαναλαμβάνει από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ένας εκπρόσωπος της εσθονικής προεδρίας δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για κάποιο έγγραφο που να αναφέρεται ειδικά στον Τραμπ.

ΠΗΓΗ