Σάλος επικρατεί στη Γουριώτισσα Ξηρομέρου (του δήμου Αγρινίου) με την απόφαση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να αναστείλει την προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία  της Παναγίας καθώς είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση του (ξακουστού) γλεντιού που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού το βράδυ της 14ης Αυγούστου, παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.

Κάτοικοι του χωριού σε επιστολή τους στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκβιασμό υποστηρίζοντας πως «ο Μητροπολίτης διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν!». Διαμηνύουν πως «η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί».

Αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή στα μέσα ενημέρωσης:

«Φαίνεται ότι η ελευθερία, η συνείδηση και οι δημιουργικές εκδηλώσεις των νέων, μπορούν να εξοστρακίζονται με εκβιασμό! Θύματα ο πολιτισμός και η παράδοση, στο χωριό Γουριώτισσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, αυτή τη φορά, αφού ο Μητροπολίτης ανέστειλε την προγραμματισμένη θεία λειτουργία στο ναό της ενορίας, με τη αιτία και αφορμή τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, που πραγματοποιούνται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.

Στην ουσία περί εκβιασμού πρόκειται, αφού η απόφαση του Μητροπολίτη λέει, ή καταργείται την πολιτιστική εκδήλωση στις 14/8 ή θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Δημήτριο του χωριού δεν έχει. Βέβαια δεν το λέει μ’ αυτήν ακριβώς τη διατύπωση, αλλά περί αυτού πρόκειται. Αυτή η απόφαση του Μητροπολίτη διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν! Η νηστεία όμως, όπως και οποιαδήποτε εκδήλωση πίστης, δεν είναι θέμα επίδειξης, θορύβου και φαρισαϊσμού, αλλά θέμα συνείδησης και επιλογής ελεύθερων ανθρώπων.

Η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί, με βάσει και την εκφρασμένη επιθυμία των συγχωριανών μας, όπως πρέπει και η θεία λειτουργία να τελεστεί, το πρωί στις 15/8, στην εκκλησία της ενορία μας! Δυνατότητα να μεταφερθεί η εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου, όπως προτρέπει ο Μητροπολίτης, ανήμερα της Παναγίας(15/8), δεν υπάρχει, αφού οι συγχωριανοί μας την ίδια μέρα αναχωρούν, γιατί στις 16/8 εργάζονται!Η κοινωνία της Γουριώτισσας θα συνεχίσει ενωμένη στη ζωή, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό».

Πηγή: Νafpaktianews.gr

Σχόλιο: Επιτέλους!
Και ένας Επίσκοπος που δεν φοβήθηκε τις αντιδράσεις του …ποιμνίου του.
Αυτό το χάλι των απανταχού Συλλόγων που διοργανώνουν βακχικά γεύματα ή χορευτικές φιέστες στις Παραμονές των Θρησκευτικών εορτών πρέπει να σταματήσει.
Η πρόταση του Επισκόπου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης την ημέρα της γιορτής μας βρίσκει σύμφωνους, και εξυπηρετεί την τάξη.
Τα πανηγύρια γίνονται για όλους. Γιατί να αποκλείουμε τους αδερφούς μας που νηστεύουν για την ημέρα της εορτής?
Κάποιοι θα πουν, και ποιοί νηστεύουν?
Ή θα μας πουν, και ποιός θα πάει αύριο στην εκκλησία μετά από τόσο ξενύχτι χορό και ποτό?
Τα πράγματα είναι απλά, και ο Επίσκοπος έχει χίλια δίκια.
Αν οι διοργανωτές δεν πιστεύουν και δεν εκκλησιάζονται, τότε γιατί κάνουν την εκδήλωση τάχατε για την γιορτή της Παναγίας?
Αν αντιθέτως πιστεύουν, τότε θα έρθουν να εκκλησιαστούν.
Αν πάλι θρησκεύουν συνειδητά, τότε θα θέλουν και να κοινωνήσουν στην χάρη της.
Πως όμως θα προσέλθουν στο Άγιο Ποτήριο?
Υπάρχουν απαντήσεις, αλλά δεν θα τις δώσω τώρα.
Η αντίδραση του Επισκόπου δεν ήταν για ματαίωση της εκδήλωσης, οπότε όσοι ισχυρίζονται ότι επεμβαίνει, σφάλλουν. Η αντίδραση του ήταν να αναβάλει την εκτέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Έτσι κι αλλιώς ποιός θα πήγενε μετά το ξενύχτι?
Ποιός θα ήταν προετοιμασμένος ?
Ποιός θα κοινωνούσε?
Τώρα απαντώ, κανείς.
Τότε γιατί να λειτουργήσει, για το έθιμο?
Όχι, χριστιανοί και λοιποί παρευρισκόμενοι πανηγυρίζοντες, η Θεία Λειτουργία γίνεται για την ενεργή συμμετοχή μας, όσοι θέλουν πρωινό θέατρο ας πάνε αλλού.
Να αγιάσει το στόμα σου Δέσποτα, μαζί σου.