Αρχική Κόσμος Η στιγμή που ο Γάλλος Αρχηγός φεύγει με χειροκρότημα- Είπε όχι σε...

Η στιγμή που ο Γάλλος Αρχηγός φεύγει με χειροκρότημα- Είπε όχι σε περικοπές! ΒΙΝΤΕΟ

 

Το πλήθος ξεσπάει σε χειροκροτήματα όταν ο Γάλλος Αρχηγός αποχαιρετάει για τελευταία φορά την Γαλλική σημαία. Παραιτήθηκε επειδή διαφώνησε με τις περικοπές

 

Το πλήθος ξεσπάει σε χειροκροτήματα όταν ο Γάλλος Αρχηγός αποχαιρετάει για τελευταία φορά την Γαλλική σημαία. Παραιτήθηκε επειδή διαφώνησε με τις περικοπές

Tην παραίτηση του από τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας υπέβαλε ο Πιέρ ντε Βιλιέ γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν του ζήταγε περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Ο στρατηγός ντε Βιλιέ εξηγεί στην ανακοίνωσή του, ότι θεωρεί πως «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα επέπληξε τον στρατηγό για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο Γάλλος Αρχηγός το πέτυχε! Όχι περικοπές στους στρατιωτικούς λέει ο Μακρόν

«Η πρώτη παραίτηση μετά από 1962»

Η παραίτησή του θεωρείται ιστορικό γεγονός από τον γαλλικό Τύπο. «Ποτέ κανείς αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οδηγήθηκε σε παραίτηση από το 1962», εξηγεί ο ιστορικός Φιλίπ Βιάλ.

Η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ ξεκίνησε γιατί ο γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης στον στρατό.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει περικοπές 850 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, στο πλαίσιο περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 4,5 δις ευρώ για το 2017.

Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών, ο ντε Βιλιέ μίλησε με εντελώς απρόσμενο τρόπο, οργισμένος για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό, στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ’ αυτόν τον τρόπο»

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ’ αυτόν τον τρόπο», φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ. «Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιοποιήσει την κόντρα τους. «Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου» είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.

H παραίτηση του γενικού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων έρχεται μετά τις παραιτήσεις της υπουργού Άμυνας, Σιλβί Γκουλάρ, του κυβερνητικού εταίρου Φρανσουά Μπαϊρού που είχε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης αλλά και της Μαριέλ ντε Σαρνέζ που δεν δέχθηκε θέση στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό. Ο Μακρόν έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό με δικά του πρόσωπα, τα οποία όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς στο παρελθόν.

Ποιος ανέλαβε νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαίωσε τον διορισμό του στρατηγού Φρανσουά Λεκουάντρ στην αρχηγία του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στην θέση του στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέ που παραιτήθηκε, μη αποδεχόμενος τις περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2017.

Ο στρατηγός Λεκουάντρ, μέχρι σήμερα επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού, «είναι ένας ήρωας και αναγνωρίζεται ως ήρωας από τον στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι στόχος του εξακολουθεί να είναι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2025.

 

ΠΗΓΗ