«Η κυβέρνηση πληρώνει τα επίχειρα των πράξεών της στην εξωτερική πολιτική» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, και πρόσθεσε: «Εργαλειοποίησε όλα τα εθνικά θέματα: από το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, της ονομασίας της γειτονικής χώρας, μέχρι και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα η κυρία Κεχαγιά σχολίασε: «Έκανε εκθέσεις ζωγραφικής στο Ζάππειο, προσφέροντας στον Έντι Ράμα, ως σύμμαχο της χώρας και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού, τον χώρο του Ζαππείου για να παρουσιάσει τα εκθέματά του. Τώρα βρίσκεται απολογούμενη γιατί θεωρούσε ότι όλα ήταν στον αυτόματο πιλότο κι ότι ελέγχει τα πάντα. Είναι στο πλαίσιο της αλαζονείας του 41%».

Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, τόνισε: «Ο κ. Ράμα ήρθε στην Αθήνα και λοιδόρησε και τη χώρα μας και την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν είπαν κουβέντα, ενώ παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας».

Σχετικά με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Δευτέρα στην Άγκυρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Πηγαίνουμε σε μία “συνάντηση εργασίας”, όπως την ονομάζει το Μέγαρο Μαξίμου, της οποίας το περιεχόμενο έχει υποβαθμιστεί, όταν πριν από μερικούς μήνες λέγαμε ότι θα οδεύσουμε προς τη Χάγη. Πλέον αυτό τίθεται εν αμφιβόλω και το μόνο που έχουμε να αναμένουμε είναι μην τυχόν προκαλέσει εκ νέου ο Ερντογάν, γιατί θα αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να απαντήσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι έπρεπε να έχει ακυρωθεί η συνάντηση, εμείς δεν έχουμε πει ποτέ για ακύρωση της συνάντησης. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου. Η Τουρκία και ο Ερντογάν τηρούν μια στάση μαστιγίου και καρότου, και εμείς απλώς υποβιβάζουμε τώρα και την επίσκεψη του πρωθυπουργού και την προοπτική εξεύρεσης μίας λύσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με άξονα πάντα και το Κυπριακό, το οποίος επίσης η κυβέρνηση το υποτιμά και το υποβαθμίζει, δεν το εντάσσει στην ατζέντα μας. Και λέμε “τουλάχιστον να μην υπάρξει κάποια πρόκληση από τον Ερντογάν”».

Για την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα της «Μακεδονία», η κυρία Κεχαγιά σχολίασε: «Η στάση της ήταν σοκαριστική, όμως κι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι».

Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμμα, η κυρία Κεχαγιά τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη δήλωσή του κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί παρόμοια ολισθήματα και συμπλήρωσε ότι “κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη, εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων”. Και ερωτώ -και ρωτάει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών; Εμείς τηρήσαμε τα συμφωνηθέντα; Ή αφήναμε διά της διολισθήσεως να σέρνεται μια κατάσταση, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, αυτό ήταν ορατό σε όλους, να επανέλθουν εθνικιστικές δυνάμεις στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας; Αυτό είναι το ερώτημα».

Στη συνέχεια προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σε άμεσο χρόνο. «Και πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια αλλά δεν το πράττει. Είναι μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα υλοποιηθεί προφανώς σε άμεσο χρόνο» ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Κεχαχιά και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία: «Πώς γίνεται την εθνική συνεννόηση να τη θυμόμαστε μόνο όταν η ΝΔ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας; Διότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εθνική συνεννόηση για να επιλυθεί ένα εθνικό ζήτημα δεκαετιών, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ ταυτίστηκε με ακραίες και εθνικιστικές δυνάμεις προκειμένου να προκαλέσει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».